• Potrivit unui raport al ECDC, este posibil ca în lunile urmărtoare numărul de cazuri de Covid la copii să crească mai mult decât la adulți.
  • „Este esențial ca sistemul educațional să fie pregătit înainte de următorul an școlar”, se arată în comunicatul CE.
  • Distanțarea fizică, măsurile de igienă și testarea la timp a cazurilor simptomatice rămân fundamentale pentru prevenirea transmiterii în școli.

Potrivit unui raport al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), este posibil ca în lunile următoare numărul de cazuri de Covid la copii să crească mai mult decât la adulți, care se vaccinează în număr mare, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a publicat un raport privind COVID-19 în rândul copiilor și rolul pe care îl joacă structurile școlare în transmiterea virusului.

„Conform raportului, în lunile următoare, este probabil ca numărul cazurilor de COVID-19 la copii să crească mai mult decât în rândul populației adulte care se vaccinează în număr tot mai mare. În plus, având în vedere riscul probabil continuu de transmitere în rândul copiilor nevaccinați, este esențial ca sistemul educațional să fie pregătit înainte de următorul an școlar”, se arată în comunicatul CE.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Conform acestuia, distanțarea fizică, măsurile de igienă și testarea la timp a cazurilor simptomatice rămân fundamentale pentru prevenirea transmiterii în școli. Unica măsură a închiderii școlilor este insuficientă, potrivit reprezentanților CE, pentru a evita transmiterea comunitară dacă nu se efectuează și alte intervenții nefarmaceutice.

„Închiderea prelungită a școlilor din UE a avut un impact negativ asupra sănătății copiilor și adolescenților noștri. Aceasta a dus la probleme precum izolarea socială, suferința psihologică, anxietatea și simptomele depresive-ceea ce este, desigur, foarte îngrijorător. Dorim cu toții să ne asigurăm că copiii pot continua să meargă la școală și să trăiască în cel mai sigur mod posibil. În acest sens, măsurile din școli, cum ar fi distanțarea fizică și alte mijloace de reducere a riscurilor de transmitere, se vor dovedi în continuare esențiale pentru a preveni transmiterea și pentru a menține deschise școlile noastre, în special în condițiile în care varianta Delta se răspândește din ce în ce mai mult”, a declarat Stella Kyriakides, comisara pentru sănătate și siguranță alimentară.

„Având în vedere că ne pregătim pentru anul școlar următor, raportul ECDC vine într-un moment vital. Protejarea sănătății și a bunăstării copiilor noștri trebuie să fie prioritatea noastră. Măsurile trebuie adaptate pentru a preveni transmiterea, precum și pentru a le oferi copiilor un mediu de învățare și predare sigur”, a spus Mariya Gabriel, comisara pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.