Reacții adverse, după rapel. La ce să te aştepţi și cum le depășești. Sfaturile medicilor

Reacții adverse, după rapel. La ce să te aştepţi și cum le depășești. Sfaturile medicilor Profimedia
  • 50% dintre cadrele medicale de la Spitalul Victor Babeş Timişoara au avut reacţii adverse, după rapel
  • La nivel naţional, au fost înregistrate 1.384 de reacţii adverse, după administrarea a peste 570.000 de doze
  • Reacţii după rapel : cefalee, dureri musculare şi de articulaţii, greaţă, durere la locul injectării

Ai primit prima doză de vaccin, iar acum se apropie data rapelului, dar te cam sperie gândul că poţi avea reacţii adverse. Mai ales că ai tot auzit de medici şi asistente, care au trecut prin momente grele.

Doctorul Cristian Oancea îţi spune că e adevărat şi nu prea. Să te aştepţi la efecte secundare, dar să nu crezi că îţi pun viaţa în pericol. El însuşi se numără printre cei care au avut reacţii destul de severe. Dar nu atât de grave încât să necesite îngrijiri medicale sau să nu poată merge la lucru.

Cristian Oancea, manager Spitalul Victor Babeș Timișoara: După rapel, am avut cefalee, mialgii, altralgii, dar pe care le-am depăşit cu tratament simptomatic. Deci, nu trebuie să ne speriem. Sunt raportate la două treimi din cazuri, atât de firma producătoare, cât şi de noi. Trebuie să le privim ca pe un lucru normal, pentru că organismul nostru crează anticorpi, crează o stare imună, care să ne apere şi să lupte cu boala.

Cristian Oancea, manager Spitalul Victor Babeș Timișoara: „Dacă te numeri printre cei care au reacţii adverse, să ştii că nu durează mai mult de o zi-două.“

Cum depășești reacțiile adverse apărute după rapel

Medicul Diana Manolescu îţi spune cum să le depăşeşti. Nu trebuie să intri în panică.

Diana Manolescu, director medical Spitalul Victor Babeș Timișoara: În funcţie de fiecare reacţie care poate să apară, tratamentul este diferit. O durere de cap poate să aibă o intensitate diferită, la fiecare persoană. Cred că fiecare îşi cunoaşte gradul de sensibilitate. Se pot administra antialgice sau antiinflamatorii, ca să treci mai uşor peste această reacţie post-administrare.

Diana nu a avut reacţii adverse, aşa că e mai detaşată. Dar, nici Oancea nu e prea afectat de efectele pe care le-a avut rapelul asupra lui. Mai ales, dacă pune în balanţă reacţiile post-vaccinare şi simptomele infectării  cu COVID-19.

Cristian Oancea, manager Spitalul Victor Babeș Timișoara: „Simptomele şi cele post boală, pentru cei care reuşesc să treacă şi să treacă cu bine prin boală, sunt mult mai grave decât acea zi, sau acele două zile în care noi ne resimţim după vaccinare.“