• OMS nu recomandă Remdesivir pentru tratamentul COVID-19
  • Gilead, firma producătoare de Remdesivir, contestă studiul OMS
  • Nu există, încă, un medicament minune pentru COVID-19

Remdesivir, unul dintre cele două medicamente aprobate pentru tratamentul COVID, este acum subiect de controverse.

OMS s-a răzgândit și spune că medicamentul nu e bun. Nu reduce mortalitatea și nici nu grăbește vindecarea. De partea cealaltă e Gilead, compania care îl produce și care contestă studiul OMS. Și care spune că Remdesivirul e un medicament eficient. Medicul Adrian Marinescu spune că folsesşte Remdesivir la Matei Balş de mai multe luni.

Adrian Marinescu, medic infecţionist: „Cu Remedesivirul noi toţi avem o experienţă bună şi a demonstrat clar faptul că este eficient. E adevărat că în cazurile severe şi noi am folosit remdesivirul având totuşi destul de limitat medicamentul, l-am folosit pentru formele severe şi chiar pentru formele critice. Şi în aceste situaţii studiile într-adevăr spun că nu e o dovadă clară în reducerea mortalităţii, el este însă eficient mai degrabă pentru formele medii.”

În cel mai recent protocol de tratament, din august, Remdesivirul este recomandat pentru formele grave ale bolii. În primele faze sunt recomandate hidroxiclorochina şi kaletra, medicamente contestate de mai multe studii.

Cum boala este imprevizibilă, tratamentul minune nu există încă.

Adrian Marinescu, medic infecţionist: „Ne aducem aminte că în urmă cu câteva luni aceeaşi discuţie a fost legată şi de hidroxichlorichină şi ulterior s-a demontrat că lucrurile erau cumva la mijloc sau discutabile. Spuneam că este eficient şi ceea ce spune OMS este clar de luat în calcul, numai că trebuie să ne gândim ce altă variantă. Spuneau ei că am putea înlocui cu Dexametazona, numai că sunt lucruri total diferite. Doar că dacă nu vom folosi Remdesivirul şi uşor uşor nu vom folosi niciun antiviral nu vom mai avea variante.”

Antiviralele folosite pentru tratamentul COVID sunt disponibile doar în spital. În schema de tratament este inclusă şi azitromicina, un antibiotic recomandat în infecţiile bacteriene asociate infecţiei virale cu SARS Cov-2.
Medicul Alexandru Rafila îţi recomandă să nu insişti la farmacie să faci rost de acest antibiotic. Dacă îl iei după ureche, poate să îți facă mai mult rău

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU