- Doar în iunie, volumul medicamentelor care au ajuns la pacienţii români a scăzut cu 16,6% faţă de iunie 2019.
- Motivele pentru scăderea semnificativă vin din faptul că oamenii nu mai ajung la farmacii şi în spitale în contextul actual, în care răspândirea noului virus este comunitară.
- Datele au fost furnizate de compania de cercetare de piaţă Cegedim.
„O să ieşim mult mai bolnavi din pandemie faţă de cum am intrat“, susţine Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, cel mai mare producător local de medicamente.
Pandemia de COVID-19 a afectat piaţa medicamentelor, românii cumpărând mai puţine cutii de la lună la lună, arată datele companiei de cercetare de piaţă Cegedim, oferite de Dargoş Damian, şeful Terapia Cluj.
Doar în iunie, prima lună completă de la ridicarea restricţiilor de călătorie, volumul medicamentelor care au ajuns la pacienţii români a scăzut cu 16,6% faţă de iunie 2019, fiind eliberate 16,5 mil. de cutii de medicamente.
„La nivel de iunie 2020, asistăm la o prăbuşire a vânzărilor faţă de iunie 2019 în unităţi (cutii) cu -16,6%, pe primele şase luni cu -6,26% (faţă de primele şase luni din 2019 – n.red.), şi la nivelul unui an iulie-iunie cu -5%. O să ieşim mult mai bolnavi din pandemie faţă de cum am intrat“, a transmis pentru ZF Dragoş Damian.
El conduce operaţiunile Terapia Cluj, cel mai mare producător de medicamente din ţară, cu afaceri de 736 mil. lei anul trecut şi a atras atenţia asupra importanţei susţinerii producţiei locale de medicamente, o industrie cheie în criza sanitară actuală.
Motivele pentru scăderea semnificativă în iunie 2020 faţă de aceeaşi lună din anul trecut vin din faptul că oamenii nu mai ajung la farmacii şi în spitale în contextul actual, în care răspândirea noului virus este comunitară.
De altfel, asociaţiile de pacienţi atrag atenţia asupra riscului la care sunt supuşi pacienţii cu alte afecţiuni, care nu găsesc tratamente sau sunt nevoiţi să aştepte pentru a fi trataţi. „O scădere cu aproape 20% în consumul de unităţi este catastrofală. Puterea de cumpărare nu este neapărat relevantă pentru medicamentele compensate, în marea lor majoritate“, a mai explicat Damian.
Recent, proprietarul farmaciilor Băjan din Vâlcea a spus pentru ZF că a observat că pacienţii nu mai cumpără medicamente de prevenţie eliberate fără prescripţie medicală, cum sunt de exemplu suplimentele alimentare, limitându-se la reţeta eliberată de medic sau la tratamentul punctual pentru o afecţiune.
În ceea ce priveşte valoarea medicamentelor, vânzările de unităţi au cumulat 1,2 miliarde de lei în iunie 2020, în scădere cu 13% faţă de iunie 2019. Totuşi, raportat la semestru şi la ultimele 12 luni, scăderile sunt mai puţin vizibile. „La nivel de valoare, deşi se înregistrează scăderi la nivel de luna iunie, situaţia e mai echilibrată la nivel de semestru şi an, pentru că sunt înlocuite medicamente ieftine cu cele scumpe“, a mai explicat Dragoş Damian.
- Primele declarații ale lui Marcel Ciolacu după EXIT POLL
- George Simion face primele declarații după EXIT POLL
- EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
- Provocarea „Winter Arc” este noul trend în materie de sănătate, cu 10 activități zilnice. Ce ai de făcut timp de 90 de zile
- Femeile protestează în Franța pentru prevenirea abuzului domestic. Dezvăluirile cazului Pelicot au șocat societatea civilă