• Rusia își începe programul de vaccinare împotriva Covid-19.
  • Se folosește propriul vaccin Sputnik V, care a fost înregistrat în august.
  • Clinicile din capitala Moscova îi vor imuniza mai întâi pe cei mai expuși riscului de infectare cu virusul.

Dezvoltatorii spun că vaccinul este eficient în proporție de 95% și nu provoacă efecte secundare majore, dar este încă în curs de testare în masă.

Mii de oameni s-au înregistrat deja pentru a obține prima din cele două doze, în weekend, dar nu este clar cât de mult poate fabrica Rusia. Se estimează că producătorii vor face, până la sfârșitul anului, două milioane de doze de vaccin, potrivit BBC.

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, care a anunțat programul la începutul săptămânii, a declarat că acesta vizează persoanele din orașul de 13 milioane, care lucrează în școli și serviciile de sănătate, precum și în asistența socială. El a mai spus că lista va crește pe măsură ce va fi disponibil mai mult vaccin.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

Un serviciu de înregistrare online permite rezidenților orașului din profesiile de mai sus cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să rezerve întâlniri gratuite la 70 de secții din tot orașul. Acestea vor funcționa între orele 08:00 – 20:00, ora locală.

Persoanele care au primit injecții în ultimele 30 de zile sau care au avut boli respiratorii în ultimele două săptămâni vor fi excluse, la fel ca și cele cu anumite boli cronice, precum și femeile însărcinate și care alăptează.

Fiecare persoană va primi două injecții, a doua la 21 de zile după prima.

Cu toate acestea, reacțiile publicului la lansarea vaccinului au fost mixte.

„Îmi place pentru că aceasta este o șansă de a schimba valul, de a reduce rata infecției”, a declarat Igor Krivobokov pentru agenția de presă Reuters.

Însă un altul, Serghei Grișin, a spus că nu intenționează să se imunizeze.„Acest proces va dura mult timp. Doar o cantitate mică de vaccin a fost produsă … Lăsați pe toți ceilalți să se vaccineze și, dacă ei o vor face și eu voi supraviețui”, a spus el.

Până în prezent, Rusia a înregistrat 2.431.731 de cazuri de virus și 42.684 de decese. Sâmbătă a raportat un record record zilnic de 28.782 de cazuri noi.

Spitalele din toată țara au fost suprasolicitate.

Moscova este centrul pandemiei din Rusia, înregistrând zilnic mii de cazuri și zeci de decese. Numărul total de cazuri din ultimele 24 de ore a fost de 7.993.

Guvernul Rusiei a exclus lockdown-ul, dar în noiembrie primarul Sobyanin a introdus restricții la Moscova asupra orelor de deschidere pentru baruri și cluburi, a mutat studenții din învățământul superior la învățământ la distanță și a redus evenimentele culturale și sportive.