• Cercetările din 2020 arată că o combinație de gene materne și factori de mediu în timpul sarcinii influențează probabilitatea ca un copil să dezvolte autism.
  • Autismul este o diferență de neurodezvoltare care poate avea o componentă genetică puternică, precum și influențe de mediu.
  • Sănătatea mintală a mamei poate influența modul în care se dezvoltă creierul copilului în uter.

Sănătatea mintală a mamei ar putea influența nașterea unui copil autist, dar și genele pot avea un important rol. Autismul este o diferență de neurodezvoltare care pare să înceapă înainte de naștere. Deși trăsăturile tulburărilor din spectrul autist nu apar până la vârsta copilăriei, lunile petrecute în uter pot pregăti terenul pentru interacțiunea dintre gene și mediu.

Sănătatea mintală a mamei poate fi unul dintre factorii care duc la diferențele cerebrale ale copilului.

Sănătatea mintală în timpul sarcinii: Este ea un factor în autism?

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Starea fizică a unei persoane însărcinate poate afecta dezvoltarea copilului nenăscut. De exemplu, diabetul gestațional poate crește rata ca un copil să dezvolte și diabet mai târziu în viață.

Acest lucru ar putea fi valabil și pentru sănătatea mintală și pentru aspecte ale dezvoltării copilului.

Depresia și antidepresivele

Unele afecțiuni de sănătate mintală sunt tratate cu medicamente, dar când vine vorba de diferențele de dezvoltare la bebeluși, acest lucru nu este neapărat un factor.

Un studiu din 2018, care a inclus 194.494 de perechi mamă-copil, a arătat că șansa de autism la copii a fost influențată mai mult de simptomele de depresie ale mamei în timpul sarcinii decât de utilizarea de către aceasta a antidepresivelor.

Studiul a arătat că atât depresia tratată, cât și cea netratată în timpul sarcinii, au crescut șansele ca un copil să aibă autism. Cu toate acestea, copiii femeilor care au folosit antidepresive din alte motive decât pentru a trata depresia nu au avut aceeași probabilitate de a dezvolta autism.

În general, nu există prea multe dovezi că administrarea de antidepresive în timpul sarcinii are vreun impact asupra copilului.

Stresul

Depresia nu este singurul factor ce ține de sănătatea mintală care poate influența rezultatele sarcinii. Nivelurile ridicate de stres în timpul sarcinii pot fi, de asemenea, legate de autism. Această legătură pare să aibă cel mai mare impact atunci când părintele experimentează stresul între săptămânile 25 și 28 de sarcină.

Cercetările din 2018 indică faptul că aceeași conexiune poate fi adevărată atunci când vine vorba de nivelurile de stres matern și dezvoltarea creierului fătului.

Partenerul abuziv

În aceeași linie cu stresul cronic, experimentarea unui comportament abuziv din partea unui partener romantic înainte și în timpul sarcinii a fost, de asemenea, conectată cu o șansă mai mare de autism la copii, potrivit unui studiu de sănătate al asistentelor medicale din 2016.

Rezultatele studiului sugerează că, atunci când o femeie este expusă la abuzul partenerului în cei doi ani înainte de a naște, inclusiv în timpul sarcinii, copilul are o șansă mai mare de a dezvolta autism mai târziu. Astfel, sănătatea mamei este un factor decisiv pentru cea a copilului.

Tulburare de consum de substanțe

Tulburările legate de consumul de substanțe la părinți pot juca, de asemenea, un rol în dezvoltarea autismului la un copil, potrivit rezultatelor unui studiu realizat în 2018 în spital cu copii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani.

Studiul a constatat că, atunci când un făt a fost expus la substanțe precum opioidele și drogurile ilicite, copiii au fost mai predispuși să dezvolte simptome de tulburare de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) și autism la ani după naștere.