Sechelele post-COVID pot fi tratate prin reabilitare medicală. CNAS decontează o parte din proceduri

COVID-19 lasă urme în organism și, din păcate, apar simptome timp de săptămâni sau luni de zile după infectare. Asta spune un studiu al Universității din Leicester. De aceea este nevoie de reabilitare medicală. La mai mult de un an de pandemie avem și noi un protocol de reabilitare.

Ce tip de sechele pot fi tratate prin reabilitare medicală?

În primul rând reabilitare fizică, pentru bolnavii care au stat mult timp la pat și și-au pierdut mobilitatea, pulmonară, cardiacă, psihologică și neurologică. Este recomandat să faci o evaluare în prima lună după ce ai trecut prin boală. Iar medicii îți pot spune care sunt procedurile de reabilitare de care poți beneficia.

Pentru a face aceste proceduri ai nevoie de un bilet de trimitere de la specialist. Din păcate, pe baza acestuia, poți face maximum 20 de ședințe de reabilitare a câte trei proceduri fiecare, pentru că atât îți decontează Casa Națională de Asigurări. Sunt aprobate și camere hiperbare, dar numai în centre de excelență, adică în sălile de kinetoterapie complet dotate și cu personal specializat. Singurul loc în care poți să faci terapie hiperbă este la spitalul Moinești.

Nu sunt studii care să ateste eficacitatea acestor camere în tratamentul foștilor bolnavi de COVID-19, deși sunt mărturii că, după terapia cu oxigen, unii pacienți s-au simțit mai bine. Și din cauza asta au fost și multe discuții, dacă să fie incluse sau nu în acest protocol de reabilitare. Sunt, ca să nu fie privați bolnavii care vor să le folosească de această posibilitate. Unii medici spun că nu ar trebui folosite pentru cei cu afectare pulmonară gravă, pot face mai mult rău decât bine.

Exit mobile version