- Autoritățile caută soluții pentru gestionarea crizei de paturi ATI COVID
- Luni, la ATI erau internați 1.225 de pacienți cu Covid-19
- Luni, în București nu mai erau locuri la ATI, iar în țară mai erau 20-30 de paturi
- Oficialii din MS au identificat încă 50 de paturi de terapie intensivă în București
- Florin Cîțu: 1.600 de paturi ar fi un număr suficient pentru cel de-al treilea val
Crește, din nou, numărul de infectări, astfel că și numărul pacienţilor care au nevoie de internare la Terapie Intensivă e tot mai mare.
„Tot ceea ce se întâmplă în prezent se întâmplă cu o viteză mult mai mare, față de ce a fost în octombrie, noiembrie, din punct de vedere al evoluției cazurilor. E o creștere mai mare a numărului de cazuri într-un interval mai scurt de timp”, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan.
Șeful DSU, Raed Arafat, îți spune că, deși există 4.000 de paturi în total în secțiile de Terapie Intensivă, acestea nu sunt destinate doar cazurilor COVID.
„Este simplu: totalul de 4.000 nu înseamnă doar COVID, ci și cazurile celelalte – accidentele rutiere, accidentele vasculare cerebrale, pacienții post-resuscitare, pacienții cu probleme critice în afara COVID-ului. Acești pacienți merg pe aceste paturi”, a spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.
În București, vor fi amplasate alte două unități mobile de Terapie Intensivă, la Spitalul „Sfântul Ioan” și la „Victor Babeș”.
O soluție mai e și detașarea medicilor din zonele cu mai puțină presiune în localitățile care necesită mai mult ajutor.
Așa s-a întâmplat și cu Ramona Stroe, medic de Terapie Intensivă. Acum nouă luni a fost detaşată de la Spitalul Elias din Bucureşti la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu.
„Lucrez în fiecare zi la program normal, de 8 ore, iar în zilele în care am gărzi – ajungând la 8,9, chiar 10 gărzi pe lună – lucrez câte 17 ore pe gardă, rămânând, uneori şi a doua zi de dimineaţă, în momentul în care este nevoie de mine, ajungând să stau în spital chiar şi peste 30 de ore”, a povesttit Ramona Stroe, medic ATI la Spitalul de Urgență din Târgu Jiu.
Cea mai gravă situație este în Dolj, unde 9 pacienți așteaptă la UPU, eliberarea unui pat
De săptămâni bune, tot auzi că ne apropiem de limita maximă la ATI. Ce au facut autoritățile? Nimic. Au tot promis că reorganizează spitalele, ca să creeze mai multe locuri.
Dar suntem tot acolo, unde eram și anul trecut. Ba chiar, stăm mai rău.
Ministerul Sănătății spune că a identificat 50 de locuri noi de Terapie Intensivă și 140 de terapie intermediară.
Nu doar în București e această problemă. În total, în spitalele de coronavirus sunt 1.225 de bolnavi pe 1.260 de locuri.
Din cauza temperaturilor scăzute, tirurile de Terapie Intensivă nu mai funcționează. Iar în cifre, asta înseamnă, că la Timișoara, de exemplu, au dispărut 24 de locuri, numai din cele două tiruri care nu mai sunt utilizate.