- Siguranța apei potabile din Marea Britanie este amenințată din cauza închiderii laboratoarelor care certifică produsele pentru tratarea apei.
- Fără aceste laboratoare, companiile de apă nu pot testa noi produse sau revalida cele existente, ceea ce pune în pericol calitatea apei.
- Autoritățile nu au oferit o soluție clară, iar industria se confruntă cu dificultăți majore în aprobarea noilor produse.
Siguranța apei potabile din Regatul Unit ar putea fi pusă în pericol din cauza incapacității companiilor de apă de a utiliza produse pentru tratarea acesteia, din cauza închiderii laboratoarelor care testează și certifică substanțele chimice, au declarat surse din industrie. Problema este considerată una legată de Brexit, deoarece, începând cu 2026, țările UE vor împărți capacitățile laboratoarelor, iar dacă Marea Britanie ar fi rămas în Uniune, companiile de apă ar fi putut folosi produse testate în alte țări europene. În prezent, reglementările din Marea Britanie cer ca produsele să fie testate într-un laborator certificat din țară, însă toate laboratoarele care îndeplineau această cerință s-au închis din 2021, scrie The Guardian.
Advertisment
Din această cauză, companiile nu pot testa și aproba noi produse sau revalida produsele care trebuie să fie testate periodic, ceea ce limitează disponibilitatea produselor și pune în pericol siguranța apei. În 2023, de exemplu, mii de persoane din Devon au fost afectate de un parazit, criptosporidium, în apa potabilă. Regulamentele stricte impun ca toate produsele care intră în contact cu apa potabilă să fie testate în conformitate cu Legea privind reglementarea 31, însă din cauza lipsei laboratoarelor, acest proces nu mai poate fi realizat.
În acest context, autoritățile din domeniu nu au oferit un termen clar pentru redeschiderea unui laborator sau soluționarea problemei, iar companiile de apă se confruntă cu o interdicție de utilizare a produselor care previn contaminarea apei. În prezent, se formează un stoc de produse ce așteaptă să fie testate. Deși autoritățile subliniază că nu există riscuri directe pentru consumatori, industria se confruntă cu dificultăți operaționale majore, iar producătorii se plâng că nu pot obține aprobarea noilor produse pe piața britanică.
Recomandări
Citește și
- Redeschiderea Catedralei Notre-Dame are loc în mijlocul crizei politice a lui Macron. Venirea lui Trump va deschide discuțiile legate de război
- Olaf Scholz este încrezător în posibilitatea elaborării unei „strategii comune” cu Trump privind Ucraina
- Președintele Coreei de Sud își cere scuze pentru tentativa de a impune legea marțială
Partenerii noștri