• Înalta Autoritate Franceză pentru Sănătate recomandă ca după vaccinarea cu AstraZeneca, rapelul să-l faci cu alt ser.
  • Ministrul Sănătății Olivier Véran la RTL: „Este complet logic”.
  • Din 19 martie, doar francezii de plus de 55 de ani pot fi vaccinați cu AstraZeneca.

533.000 de francezi, în principal membri ai personalului medical, sunt îngrijorați. Ei vor trebui să completeze prima doză cu o a doua injecție Pfizer sau Moderna, transmite Le Figaro.

Noul episod din serialul AstraZeneca

După ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recunoscut că există riscuri „foarte rare” de formare a cheagurilor de sânge după o injecție a vaccinului anglo-suedez, Înalta Autoritate Franceză pentru Sănătate a recomandat vineri, 9 aprilie, a doua doză de „alt vaccin pentru cei sub 55″.

Într-adevăr, din 19 martie, doar francezii de plus de 55 de ani pot fi vaccinați cu AstraZeneca. O decizie care vine atunci când 533.000 de persoane, în majoritate personal medical, au primit deja prima injecție. Care e a doua doză care ar trebui să li se administreze? Confruntat cu riscul de tromboză și cu „necesitatea de a completa protecția oferita de vaccin”, Înalta Autoritate pentru Sănătate optează pentru un vaccin ARN mesager, fie Pfizer, fie Moderna, eficient la 95%.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

„Este total logic”

„Este complet logic”, a reacționat vineri 9 aprilie ministrul Sănătății Olivier Véran la RTL. Limitarea injecțiilor cu AstraZeneca „este o măsură de precauție” și „este destul de normal să facem o a doua injecție de ARN mesager în decurs de 12 săptămâni” pentru a respecta termenele limită.

Franța nu este singura țară care ia o astfel de decizie. Italia și Spania au ales deja prudenta, anunțând joi că rezervă vaccinul de la laboratorul anglo-suedez pentru cei peste 60 de ani, în timp ce Belgia intenționează acum pentru cei peste 55 de ani și Marea Britanie pentru cei peste 30 de ani. Alții au făcut o alegere mai radicală, cum ar fi regiunea Castilia și León din nord-vestul Spaniei, care au suspendat utilizarea cu totul, la fel ca Danemarca.