• Medicul Mark Romain e specialist ATI și a venit în București să-și ajute colegii.
  • Acesta a explicat cum cei din secțiile de la Terapie Intensivă din Israel sunt îngrijiți și a diferențiat sistemele medicale din cele două țări.

Oricând ne așteptăm la o nouă tragedie într-un spital. În lupta cu efectele virusului, alte țări nu se tem de incendii în spitale. Ce are, de exemplu, Israel și nu are România la capitolul Terapie Intensivă? Simplu- strategie și gândire pe termen lung.

Medicul Mark Romain e specialist ATI. Lucrează în Israel, iar de câteva zile a venit în București să-și ajute colegii.
Surprinzător, e impresionat de ceea ce a găsit în secțiile din Capitală. Doar că la el acasă, sistemul are grijă de oameni. Cu adevărat. Și de doctori și de pacienți. Uite cum.

„Secțiile de Terapie Intensivă sunt similare. Avem echipamente foarte asemănătoare, dacă nu chiar la fel. Avem echipe medicale foarte devotate, ceea ce am văzut și în România. Medici foarte dedicați, asistente dedicate. Una dintre diferențe e că în Israel echipa e formată din medic specialist în Terapie Intensivă și medic internist,
nu doar anestezist ca în România”, spune medicul.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Întrebat care este logica din spatele acestei decizii, medicul răspunde că „în Israel sunt câteva modalități prin care ajungi specialist la ATI. Noi credem că e mai bine să ai o gamă mai largă de specialiști care să aibă grijă de pacienți la ATI.”

Mark Romain spune că este necesar ca totul să fie bine organizat, să existe resurse, iar medicii să fie antrenați și pregătiți pentru astfel de situații.

„Între valuri este foarte important să asiguri toată logistica: materiale sanitare, măști. Dar, și mai important este să pregătești personalul medical, ei sunt lângă pacienți. Trebuie antrenați, pregătiți, întărit corpul medical, să-i rotești, ca să nu fie epuizați”, explică Romain.

Medicul specialist în ATI spune că singurul cuvânt care ar descrie cel mai bine o țară care nu se pregătește între valuri este „iresponsabilitate”

„E iresponsabil ca o țară să nu se pregătească. E iresponsabilitate și din partea populației. Asta nu e o problemă pe care guvernele noastre o pot rezolva singure”, conchide medicul.