- 5.343 de oameni au fost depistați cu Sars-CoV-2 în ultimele 24 de ore
- Județul Cluj a ajuns la cea mai mare rată a infectărilor din țară: 4,09
- Emil Boc spune că bilanțul mare vine pe fondul testelor numeroase
- România așteaptă 1.290.000 de doze de vaccin până în 2021
România mai urcă o treaptă pe scara infectărilor cu SARS-CoV-2. 5.343 de oameni s-au îmbolnăvit în ultimele 24 de ore. 107 pacienți au murit, printre care și un bebeluș.
București rămâne în fruntea județelor cu cele mai multe cazuri noi, 744, dar Cluj-Napoca a atins cea mai mare rată de incidență a îmbolnăvirilor, din țară – 4,09 la mia de locuitori. În mai puțin de o săptămână, din 22 până în 28 octombrie, rata de infectare cu coronavirus a crescut în județul Cluj de la 3,5 la 4,09. Orașul Cluj-Napoca și mai multe localități sunt în scenariul roșu. Primarul Boc spune că din cauza numărului mare de testări crește și rata de infectare.
Începând de mâine școlile din patru localitati trec la scenariul 3 de funcționare. Două localități sunt în carantină. La Sic și Săvădisla localncii au nevoie de declarație când ies din case. Românii se agață de speranța că vor avea curând dozele de vaccin promise de ministrul Tătaru.
Ce cred speciliștii despre vaccin
Florin Roșu, şeful secţiei ATI, Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi: „Sigur, este o gură de oxigen pentru cadrele medicale. În momentul în care va apărea în România vaccinul anti-SARS-CoV-2, eu persoal nu mă consider cobai şi consider că medicina a mai făcut un pas înainte.”
Bogdan Tamba, directorul unui centru de cercetare din Iași: „Chiar şi la o eficienţă de 60-70 % a vaccinului, a funcţionării lui, într-un scenariu moderat, nici optimist nici pesimist, până la urmă înseamnă zeci de milioane de oameni care nu se vor mai infecta.”
Comisia Europeană a semnat contracte cu trei mari companii farmaceutice: Astra Zeneca, Sanofi-GSK şi Johnson and Johnson. Din combinația asta, 1.290.000 de doze de vaccin anti-Covid ar trebui să ajungă în România, până la sfârșitul acestui an. Întrebat despre vaccin, medicul Adrian Marinescu a ridicat niște semne de întrebare la emisiunea lui Vlad Craioveanu.
Adrian Marinescu, medic infecționist: „Mai degrabă, mi-aş face griji cu perioada de timp cât voi avea efect prin vaccinare. Asta m-ar interesa. Trebuie repetat după un interval de timp, cum se va întâmpla în plan concret, va fi exact ca la vaccinarea antigripală, nu va fi? Lucrurile acestea trebuie să le avem ca răspuns înainte de a avea vaccinul, adică curând.”
Un expert în sănătate publică și viziunea lui dramatică
Sorin Paveliu, expert în sănătate publică: „Anul acesta o să avem cu 100.000 de decese în plus și, ca să avem un termen de comparație, numărul de 100.000 înseamnă numărul de ostași români care au murit în cel de-al Doilea Război Mondial, deci nu e o cifră despre care să spui: e erau batrani, aveau comorbiditati.”