Spitalele din România au raportat peste 21.000 de infecții nosocomiale în 2020. Problemele nevăzute ale sistemului sanitar

Plătești în fiecare lună, asigurări de sănătate. Dar, ce primești în schimb? Pachete sumare de analize, doar când sunt fonduri, condiții precare de spitalizare, și, mai nou, și testele COVID. Iar dacă ai ghinion, te alegi și cu o infecție nosocomială. Exact asta a pățit și soacra Danielei. Un accident casnic i-a provocat arsuri pe 30% din corp. Femeia a murit în spital, dar nu din cauza rănilor, ci a unui șoc septic.

„Ne-am ales, după experiența de la Severin cu două bacterii nosocomiale: enterococcus și acinetobacter baumanii. Ne-au spus că baumanii provoacă decesul. Adică este foarte gravă infecția. Din moment ce noi știm că există o cauză a morții legată de acele bacterii, considerăm că dacă nu erau ele, nu se producea nici decesul. Soacra mea, la 53 de ani, era o femeie extrem de energică, o femeie care ținea casa, care ținea curtea, care a crescut doi băieți”, a spus Daniela Gintaru.

Și din păcate, acesta nu e un caz singular în care sistemul sanitar își arată hibele. Un incendiu i-a grăbit sfârșitul tatălui lui Gabriel. Ambii lui părinți erau la Matei Balș, când flăcări violente au cuprins pavilionul 5.

„Mama mea a avut un șoc, un șoc extrem. Ulterior, mi-a povestit, când a ieșit, pe tata l-au scos într-un cearșaf, gol, fără mască pe față, fără oxigen. Mama avea masca neagră de funingine. Pa tata l-au pus pe caldarâm. I-au butucănit într-o ambulanță și au plecat”, a povestit Gabriel Diaconu.

Înainte de Balș, a fost Piatra-Neamț. Acolo, 12 pacienți au murit, în urma incendiului de la ATI. Medicul Cătălin Denciu e și acum în spital. Se află în Belgia, unde a fost tratat și unde acum se recuperează. Medicii spun că de vină pentru lipsurile din spitale este subfinanțarea. Chiar dacă banii pe care îi plătești pentru sănătate sunt mulți, de fapt, sunt prost distribuiți. Așa că tu dai mult și primești puțin.

„Am făcut și o estimare bugetară. Undeva cu 150 de milioane de euro, se poate rezolva o problemă majoră a spitalelor românești. Am propus un program cu finanțare europeană de modernizare a acestora accelerată”, a spus Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de ATI.

Bani ar fi și la noi, dar statul își fură singur căciula. Sumele decontate spitalelor sunt mult subdimensionate. O demonstrează diferența prețului de la stat la privat.

Exit mobile version