- EMA recomandă în continuare AstraZeneca
- EMA confirmă că o legătură între AstraZeneca și cazurile de cheaguri de sânge
- Cheagurile de sânge vor fi trecute ca efecte secundare foarte rare
- Valeriu Gheorghiţă: Rapelul va fi anulat pentru persoanele care au dezvoltat tromboze
- Aproape 300.000 de români au renunțat la vaccinarea cu AstraZeneca
- România a folosit doar 30% din dozele de vaccin produs de AstraZeneca
- Britanicii recomandă AstraZeneca doar pentru persoanele de peste 30 de ani
AstraZeneca rezistă, în ciuda problemelor. Agenţia Europeană a Medicamentului nu retrage vaccinul, dar cheagurile de sânge vor fi trecute pe lista efectelor adverse foarte rare. Ele urmează să fie adăugate în prospect.
„Am ajuns la concluzia că rapoartele privind trombozele ar trebui catalogate drept efecte secundare ale vaccinului AstraZeneca. Asemenea cazuri sunt întâlnite la toate categoriile de persoane, indiferent de sex, vârstă sau istoric medical, atât la bărbaţi, cât şi la femei. O explicație plauzibilă pentru aceste efecte adverse rare este un răspuns imun, care duce la o afecțiune similară cu cea observată uneori la pacienții tratați cu heparină (n.r. anticoagulant pentru tratarea trombozei)”, a spus Emer Cooke, directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului.
Britanicii recomandă vaccinarea cu AstraZeneca doar pentru persoanele de peste 30 de ani, din cauza efectelor adverse. Acestea sunt foarte rare şi eficacitatea vaccinului nu poate fi pusă la îndoială, spun englezii. La noi, rapelul cu AstraZeneca va fi anulat pentru persoanele care au dezvoltat tromboze după prima doză, a anunţat medicul Valeriu Gheorghiţă. Până acum, peste 300.000 de români programati la vaccinare au evitat serul anglo-suedez.
Nu e motiv de panică, spune un profesor de microbiologie din Italia. AstraZeneca e sigur. Sunt mai multe riscuri să faci cheaguri de sânge când mergi cu avionul mai mult de patru ore, decât vaccinarea cu AstraZeneca, spune profesorul Andreea Crisanti, citat de Corriere della Serra.
„Acele evenimente nefericite sunt extrem, extrem de rare. Dacă ne uităm la nivelul Europei, ne uităm la peste 25 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca administrate oamenilor în cadrul cărora s-au înregistrat un număr foarte mic de cazuri. Acele 79 de cazuri din Marea Britanie, posibil asocitate cu vaccinul AstraZeneca, vin la un număr de 18 milioane de oameni vaccinați. Riscul de complicații în urma contractării SARS-CoV-2 este mult, mult mai mare”, a spus Ștefan Dascălu, cercetător la Universitatea Oxford.
„Orice medicament administrat pe scară suficient de mare va declanșa anumite efecte secundare. (…) Este un vaccin sigur, este un vaccin bun”, a adăugat Ștefan Dascălu.