STUDIU. 6.000 de pași pe zi pot menține inima sănătoasă la adulții de peste 60 de ani

mers

mers

Deși 10.000 de pași pe zi este un obiectiv popular pentru mulți oameni care caută să se mențină sănătoși, un nou studiu arată că adulții mai în vârstă își pot menține inima sănătoasă cu jumătate din efort. Cercetătorii de la Universitatea din Massachusetts Amherst spun că este nevoie doar de 6.000 de pași pentru a reduce la jumătate riscul de boli de inimă.

Amanda Paluch, profesor asistent de kinesiologie, și echipa sa au descoperit că adulții de peste 60 de ani care fac între 6.000 și 9.000 de pași în fiecare zi și-au redus riscul de a suferi un accident vascular cerebral sau un atac de cord cu 40 până la 50 la sută. Asta în comparație cu adulții mai în vârstă care fac doar 2.000 de pași pe zi. Pentru exemplificare, cercetătorii de la Clinica Mayo estimează că o persoană obișnuită face aproximativ 3.000 de pași în fiecare zi.

Am descoperit că, pentru adulții de peste 60 de ani, a existat un risc surprinzător de scăzut de apariție a unui incident sau a unei boli cardiovasculare pe o perioadă medie de urmărire de șase ani”, spune Paluch într-un comunicat al universității. Atunci când se acumulau mai mulți pași pe zi, a existat un risc progresiv mai mic”.

Fie că faceți doar numărul mediu de pași sau vă străduiți să faceți mai mulți, rezultatele arată că obiectivul neștiințific 10.000 de pași pe zi” nu este o necesitate pentru a vă îmbunătăți sănătatea. În cadrul acestui proiect, cercetătorii au analizat 15 studii care au implicat aproximativ 50.000 de persoane de pe patru continente diferite. Toți acești participanți au făcut între 6.000 și 8.000 de pași în fiecare zi, dezvăluind că 6.000 de pași reprezintă pragul pentru scăderea riscului de deces din toate cauzele.

Mai mulți pași legați de o mai bună sănătate a inimii

Într-o a doua analiză, echipa a examinat legătura dintre pași și bolile cardiovasculare. Rezultatele au fost similare cu legătura benefică dintre pași și moartea prematură. Deși efectuarea a mai mult de 6.000 de pași a dus la o sănătate și mai bună pentru adulții mai în vârstă, Paluch spune că fixarea ștachetei la 6.000 poate încuraja seniorii mai puțin activi să facă mai mulți pași în fiecare zi.

Persoanele care sunt cele mai puțin active au cel mai mult de câștigat”, spune cercetătorul. Pentru cei care sunt la 2.000 sau 3.000 de pași pe zi, a face un pic mai mult poate însemna mult pentru sănătatea inimii lor. Dacă sunteți la 6.000 de pași, să ajungeți la 7.000 și apoi la 8.000 este, de asemenea, benefic, este doar o îmbunătățire mai mică, progresivă.”

Această a doua analiză a analizat opt studii la care au participat peste 20.000 de persoane din 43 de țări. Autorii studiului nu au găsit o legătură între pași și riscul de boli de inimă în rândul adulților tineri.

Acest lucru se datorează faptului că bolile cardiovasculare sunt o boală a îmbătrânirii și adesea nu se manifestă decât la vârste mai înaintate”, spune Paluch. Nu veți vedea mulți oameni care să dezvolte boli cardiovasculare după șase ani de urmărire la vârsta adultă tânără sau mijlocie”.

Echipa remarcă faptul că studiile viitoare care implică adulți mai tineri ar trebui să se concentreze pe semnele de avertizare timpurie pentru bolile de inimă, cum ar fi tensiunea arterială ridicată, obezitatea și diabetul de tip 2. Aceste afecțiuni se dezvoltă la adulții mai tineri și sunt importante pentru prevenirea timpurie”, explică Paluch.

Faceți exerciții fizice în ritmul vostru

Important este că noul studiu nu a găsit o legătură între intensitatea mersului pe jos și o mai bună sănătate a inimii. Pur și simplu, mersul pe jos mai rapid sau mai lent nu va avea un impact asupra beneficiului de a face pur și simplu mai mulți pași în fiecare zi.

„Interpretăm aceste rezultate cu prudență, dar nu am găsit nicio asociere izbitoare cu intensitatea mersului pe jos”, conchide Paluch. Nu a existat niciun beneficiu suplimentar cu cât de repede mergeți, dincolo de numărul total de pași pe care i-ați acumulat.”
Studiul este publicat în revista Circulation.

Exit mobile version