• Copiii și adolescenții nu ar trebui să se angajeze în mai mult de două ore de activitate sedentară în fiecare zi.
  • Produsele proaspete, fructele și alte alimente bogate în fibre sunt încurajate în ghidurile dietetice pentru tratarea hipertensiunii arteriale la copii.
  • Stabilirea unor obiective realiste pentru greutate, dietă și exerciții fizice ar trebui să fie importante în toate domeniile.

Inactivitatea, dietele bogate în zahăr și sare și excesul de greutate sunt responsabile pentru 90% din cazurile de hipertensiune arterială la copii și adolescenți. Un studiu recent care se concentrează asupra hipertensiunii arteriale la copiii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani oferă familiilor sfaturi despre cum să își îmbunătățească starea generală de sănătate.

Concluziile documentului experților în sănătate cardiacă au fost publicate în European Heart Journal, o publicație a Societății Europene de Cardiologie (ESC).

Părinții sunt agenți importanți ai schimbării în promovarea comportamentelor de sănătate ale copiilor, a declarat primul autor, profesorul Giovanni de Simone de la Universitatea din Napoli Federico II, Italia.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Foarte des, hipertensiunea arterială și/sau obezitatea coexistă în aceeași familie. Dar chiar și atunci când nu este cazul, este de dorit ca modificările stilului de viață să implice toți membrii familiei.

Produsele proaspete, fructele și alte alimente bogate în fibre sunt încurajate în ghidurile dietetice pentru tratarea hipertensiunii arteriale la copii. De asemenea, se recomandă ca aportul de sare să fie menținut la minimum, iar băuturile îndulcite cu zahăr și grăsimile saturate trebuie evitate.

Copiii și adolescenții nu ar trebui să se angajeze în mai mult de două ore de activitate sedentară în fiecare zi și ar trebui să se angajeze în cel puțin o oră de activitate fizică viguroasă în fiecare zi, cum ar fi jogging, ciclism sau înot.

Profesorul de Simone i-a sfătuit pe părinți să supravegheze cât timp petrec copiii lor uitându-se la televizor sau folosindu-și smartphone-urile și să le ofere alternative active. Stabilirea unor obiective realiste pentru greutate, dietă și exerciții fizice ar trebui să fie importante în toate domeniile.

Tinerii și familiile lor pot monitoriza progresele înregistrate în atingerea obiectivelor lor prin păstrarea unei evidențe pe termen lung a greutății, a modelelor alimentare și a activității fizice, fără a deveni obsesivi, potrivit profesorului de Simone. Se recomandă implementarea unui sistem de recompense care să promoveze sănătatea”.

Cum ajută stimulentele

Stimulentele ideale sunt cele care sporesc sprijinul social și întăresc valoarea comportamentelor vizate, cum ar fi o plimbare cu bicicleta în familie sau o plimbare cu prietenii, a declarat profesorul de Simone.

Potrivit raportului, obezitatea infantilă și hipertensiunea arterială sunt „frați insidioși care se transformă în timp în riscuri grave pentru sănătate. Potrivit studiilor, hipertensiunea arterială în copilărie este în creștere, iar obezitatea, în special cea abdominală, contribuie la unele dintre aceste creșteri.

Se crede că mai puțin de 2% dintre copiii cu greutate normală suferă de hipertensiune, în comparație cu 5% dintre copiii supraponderali și 15% dintre copiii obezi. Creșterea hipertensiunii în copilărie este foarte îngrijorătoare, deoarece este asociată cu persistența hipertensiunii și a altor probleme cardiovasculare la vârsta adultă”, a declarat profesorul de Simone.

Este esențial să se identifice din timp tensiunea arterială crescută, astfel încât aceasta să poată fi controlată prin modificări ale stilului de viață și, dacă este necesar, prin medicamente. Un medic sau o asistentă medicală poate identifica copiii cu tensiune arterială ridicată cu o singură citire a tensiunii arteriale, dar se recomandă o a doua vizită pentru confirmare.

Dr. de Simone a declarat: Indiferent de simptome, screening-ul ar trebui să se facă cel puțin o dată pe an în cadrul asistenței medicale primare. Acest lucru se datorează faptului că hipertensiunea la copii, la fel ca la adulți, este de obicei asimptomatică.

Cum pot fi identificate cauzele inactivității

Un istoric medical și o examinare fizică sunt necesare pentru a identifica cauzele potențiale și pentru a identifica comportamentele care pot fi schimbate atunci când măsurătorile tensiunii arteriale indică hipertensiune arterială.

Greutatea la naștere, vârsta gestațională, istoricul familial de hipertensiune și boli cardiovasculare, factorii de stil de viață precum fumatul, consumul de sare, consumul de alcool, activitatea fizică și activitățile de petrecere a timpului liber și simptomele potențiale precum durerile de cap, sângerările nazale, vertijul, tulburările de vedere, performanțele școlare slabe, problemele de atenție, dificultăți de respirație, palpitațiile și leșinurile sunt toate incluse în informații.

Intervenția timpurie pentru hipertensiunea din copilărie ar trebui să se concentreze pe modificarea comportamentului și pe educație. Un medicament cu doză mică ar trebui să fie început dacă nu sunt atinse obiectivele de tensiune arterială. Pot fi necesare doze mici de două medicamente dacă un medicament este ineficient.

Autorii îndeamnă organizațiile de sănătate publică să acorde o prioritate maximă prevenirii și tratamentului hipertensiunii arteriale la copii și adolescenți. De exemplu, campanii de conștientizare a pericolelor hipertensiunii arteriale la tineri și a beneficiilor unui stil de viață sănătos care să includă exerciții fizice, o dietă sănătoasă, săracă în sare și zahăr și renunțarea la fumat.

Alte acțiuni sugerate includ rezervarea de timp pentru ca copiii să se uite la televizor și să utilizeze rețelele de socializare fără a încuraja modelele alimentare nesănătoase sau alte alegeri de stil de viață potențial dăunătoare.