• După cum spune expresia populară, „ești ceea ce mănânci” – și același lucru se aplică și în cazul în care alimentația ta este nesănătoasă și bogată în conservanți.
  • Puțină sau deloc grijă față de anumite alimente pe care le consumi vor avea un impact asupra longevității tale, au arătat cercetările.
  • Cercetătorii au identificat un anumit tip de aliment care este notoriu atunci când vine vorba de decese premature.

După cum spune expresia populară, „ești ceea ce mănânci” – și același lucru se aplică și în cazul în care alimentația ta este nesănătoasă și bogată în conservanți, coloranți și agenți de încărcare. Puțină sau deloc grijă față de alimentația ta și de anumite alimente pe care le consumi vor avea un impact asupra longevității tale și vor duce la o viață mai scurtă, au arătat cercetările.

Cercetătorii au identificat un anumit tip de aliment care este notoriu atunci când vine vorba de decese premature. Bolile de inimă, diabetul, colesterolul ridicat și anumite tipuri de cancer au fost legate de alimentația bogată în alimente ultraprocesate, cercetătorii lansând un avertisment dur pentru cei care doresc să trăiască o viață mai lungă și mai sănătoasă să mențină aceste alimente la minimum.

Un nou studiu a evidențiat ceea ce mulți experți în sănătate știu de mulți ani: o alimentație bogată în produse procesate va duce la o moarte mai timpurie.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Cercetarea, publicată în American Journal of Preventative Medicine – și prima de acest gen care analizează mai amănunțit impactul acestor tipuri de alimente asupra decesului timpuriu – a examinat moartea unor brazilieni și a analizat modul în care dieta lor a influențat acest rezultat.

În studiu au fost incluse aproximativ 57.000 de decese ale unor persoane cu vârste cuprinse între 30 și 69 de ani, care au fost atribuite consumului de alimente ultraprocesate. Aceasta a reprezentat mai mult de 10% din decesele premature anuale în rândul acestui grup de vârstă.

Printre exemplele de alimente ultraprocesate se numără:

Carne procesată, cum ar fi cârnații și hamburgerii, cereale pentru micul dejun sau batoane de cereale, supele instant, băuturi carbogazoase cu zahăr, nuggets de pui, prăjituri, ciocolată, hot dog, margarină, pâine, mâncăruri gata preparate, pizza, shake-uri de înlocuire a mesei.

Rezultatele majore în materie de sănătate care duc la decesul prematur

Pentru ca cercetătorii să ajungă la această concluzie, au fost folosite calculele din analizele anterioare și apoi au comparat-o cu riscul relativ de mortalitate al persoanelor care au consumat cantități mari din aceste alimente cu cele care le-au consumat doar ocazional.

Cercetătorii au aplicat acest model la populația Braziliei și la nivelul de consum de alimente foarte procesate. Ei au estimat apoi numărul de decese premature care ar fi putut fi prevenite dacă acel grup de vârstă ar fi consumat mai puțin.

În ceea ce privește unul dintre principalele efecte asupra sănătății cauzate de o alimentație bogată în aceste alimente, Eduardo Nilson, cercetător în domeniul nutriției la Universitatea din São Paulo și autorul principal al studiului, consideră că este foarte probabil ca bolile de inimă să se numere printre principalii factori” care contribuie la aceste decese premature. Alte rezultate majore în materie de sănătate includ diabetul, cancerul, obezitatea și bolile cronice de rinichi.

De ce alimentele ultraprocesate sunt atât de nesănătoase

Alimentele care sunt ultraprocesate conțin mai multe ingrediente artificiale în comparație cu cele care au doar adaos de sare, zahăr sau ulei. De obicei, acestea au foarte puține ingrediente integrale și conțin arome, conservanți, coloranți, agenți de încărcare sau alți aditivi.

Alimentele ultraprocesate sunt fabricate în cea mai mare parte din substanțe extrase din alimente, cum ar fi grăsimile, amidonul, zaharurile adăugate și grăsimile hidrogenate”, a adăugat Harvard Health. Din păcate, consumul de alimente ultraprocesate este răspândit în majoritatea țărilor, inclusiv în Brazilia, SUA și Marea Britanie.

De fapt, alimentele ultraprocesate reprezintă aproape două treimi din mesele din școlile din Marea Britanie, potrivit unui studiu. Nilson a estimat că, dacă toți adulții ar asigura o reducere de cel puțin 23% a consumului acestor alimente, s-ar înregistra cu aproximativ 20.000 de decese premature mai puține pe an.