• Deși bârfa este de obicei dezaprobată, este o plăcere vinovată pe care mulți dintre noi o facem din când în când.
  • Potrivit concluziilor studiului, 85 la sută din bârfe sunt discuții inofensive, în timp ce doar 15 la sută sunt răutăcioase.
  • Departe de a fi dăunătoare, bârfa poate fi un instrument care ne ajută să învățăm despre viețile altora și poate să înțelegem cum este să fim în locul lor.

Deși bârfa este de obicei dezaprobată, este o plăcere vinovată pe care mulți dintre noi o facem din când în când. Fie că vă place să vorbiți cu cele mai bune prietene despre obiceiurile ciudate ale partenerului sau să vorbiți despre colegii de serviciu, este în natura umană să doriți să vorbiți despre orice. Deși bârfa are o reputație negativă, cercetări recente arată că ea poate fi de fapt sănătoasă.

Cercetătorii spun că bârfa nu este întotdeauna un lucru rău

Într-un studiu publicat în ediția din aprilie 2021 a revistei Current Biology, cercetătorii de la Dartmouth au creat un joc online în care jucătorii trebuiau să lucreze împreună pentru a atinge un obiectiv. Cu toate acestea, anumiți jucători au fost ținuți în întuneric cu privire la acțiunile altor jucători, forțându-i să vorbească cu jucătorii rămași despre ceea ce se întâmpla. „Inspirația noastră a fost crearea unui scenariu realist în care ești membru al unei comunități și ești afectat de acțiunile tuturor celorlalți membri ai comunității, pe care rareori îi observi și cu care te implici direct”, a explicat coautorul studiului, Eshin Jolly, PhD.

La sfârșitul jocului, Jolly și coautorul său, Luke Chang, PhD, au descoperit că jucătorii care au trebuit să vorbească între ei despre acțiunile altor jucători s-au simțit mai conectați unul cu celălalt. Prin schimbul de informații cu ceilalți, bârfa este un mod de a forma relații”, a explicat Chang într-un buletin informativ al Dartmouth. „Implică încredere și facilitează o legătură socială care este întărită pe măsură ce are loc o comunicare ulterioară”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Un alt studiu, publicat în ediția din mai 2019 a revistei Social Psychological and Personality Science, a constatat că, de cele mai multe ori, bârfa este un mijloc de a împărtăși informații, mai degrabă decât de a-i deconspira pe ceilalți. Bârfa a avut tendința de a fi neutră, mai degrabă decât pozitivă sau negativă, și despre informații sociale”, au scris autorii studiului. Potrivit concluziilor studiului, 85 la sută din bârfe sunt discuții inofensive, în timp ce doar 15 la sută sunt răutăcioase.

Bârfa ne poate ajuta să ne conectăm cu ceilalți

Dacă v-ați simțit vreodată mai aproape de cineva după ce ați împărtășit o bârfă, există un motiv, spun experții. Bârfa poate părea o modalitate rapidă de a ne conecta, mai ales că oamenii pot părea mai implicați în conversație decât atunci când vorbim despre vreme”, spune Lauren Cook, MFT și fondator al Heartship Psychological Services, pentru Best Life. „Suntem creaturi sociale, așa că suntem atrași în mod natural să vorbim despre alți oameni și despre interacțiunile noastre unii cu alții. Bârfa ne poate face, de asemenea, să simțim că avem un statut social ridicat, deoarece simțim că deținem informații prețioase pe care ceilalți le vor găsi valoroase.”

Bârfa vă poate face, de asemenea, să vă simțiți mai puțin singuri, explică medicul psihiatru Faisal Tai. Bârfa ajută la formarea de conexiuni între oameni și, în anumite circumstanțe, informează oamenii despre lucruri pe care nu le știau anterior”, explică el pentru Best Life. „Pentru că te poate face să te simți mai puțin izolat și mai conectat, se pare că bârfa are potențialul de a-ți ridica starea de spirit și, poate, de a-ți îmbunătăți sănătatea mintală.”

Bârfa ne poate ajuta să devenim mai empatici

Departe de a fi dăunătoare, bârfa poate fi un instrument care ne ajută să învățăm despre viețile altora și poate să înțelegem cum este să fim în locul lor, a declarat Jolly pentru newsletter-ul Dartmouth. „Bârfa poate fi utilă pentru că îi ajută pe oameni să învețe prin intermediul experiențelor altora, permițându-le în același timp să se apropie unii de alții în acest proces”, a precizat el.

Kalley Hartman, LMFT la Ocean Recovery, este de acord. „Bârfa ne poate oferi o oportunitate de a exersa empatia și înțelegerea pe măsură ce încercăm să înțelegem prin ce trec alți oameni”, spune ea. „Ne ajută să obținem o perspectivă asupra modului în care o altă persoană se poate simți în legătură cu o anumită situație, ceea ce, la rândul său, ne poate ajuta să fim mai plini de compasiune atunci când vine vorba de propriile noastre probleme.”

Unele tipuri de bârfe sunt dăunătoare

Desigur, dacă bârfa în care te implici are ca scop să-i doboare pe ceilalți, nu este bună pentru sănătatea ta mintală și, de fapt, este dăunătoare pentru propria ta bunăstare. „Atunci când bârfim de dragul pur și simplu de a-i desființa pe alții, acest lucru tinde doar să înrăutățească modul în care ne simțim despre noi înșine”, explică Hartman. „În plus, atunci când vorbim de rău despre alții în fața prietenilor noștri, acest lucru dăunează prieteniei noastre, deoarece, în scurt timp, prietenii noștri se întreabă: „Ce ar putea spune despre mine?”.

Tai este de acord cu acest sentiment, spunând: „Atunci când bârfa constă în mare parte în a fi un comentariu negativ, îi poate face pe oameni să se simtă vinovați și rușinați de ei înșiși. În plus, atunci când familia, prietenii și chiar colegii vă aud bârfind pe cineva, îi poate face să se întrebe ce ați putea spune despre ei. Acest lucru poate face ca stabilirea unor relații de încredere să fie mai dificilă sau chiar imposibilă și poate face ca persoana care bârfește să fie mai izolată din punct de vedere social și, prin urmare, potențial mai deprimată și mai anxioasă.”