• Este cunoscut faptul că femeile tind să trăiască semnificativ mai mult decât bărbații.
  • Experții de la Universitatea din Otago (Noua Zeelandă) au studiat modul în care oile îmbătrânesc, analizându-le ADN-ul.
  • Îndepărtarea testiculelor berbecilor le permite acestora să trăiască cu până la 60% mai mult, prin întârzierea îmbătrânirii ADN-ului.

Berbecii care au fost castrați ar putea trăi cu până la 60% mai mult decât cei necastrați, prin întârzierea îmbătrânirii ADN-ului, potrivit unui studiu.

Este binecunoscut faptul că femeile și oile tind să trăiască mai mult decât bărbații și, respectiv, berbecii – iar noile descoperiri pun în lumină rolul hormonilor masculini în acest fenomen. Și este chiar posibil ca îndepărtarea testiculelor să ofere aceleași beneficii și pentru bărbați, au sugerat cercetătorii de la Universitatea din Otago, potrivit Daily Mail.

„Berbecii castrați trăiesc în medie mult mai mult decât cei necastrați”

Studiul a fost realizat de epigeneticianul Victoria Sugrue de la Universitatea din Otago, Noua Zeelandă, și colegii săi.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Atât fermierii, cât și oamenii de știință știu de ceva timp că berbecii castrați trăiesc în medie mult mai mult decât cei necastrați. Cu toate acestea, este prima dată când cineva a analizat ADN-ul pentru a vedea dacă și acesta îmbătrânește mai lent”, a explicat Sugrue.

Pentru a compara modul în care ADN-ul îmbătrânește la diferite oi, echipa a creat un așa-numit ceas epigenetic pentru animal, care servește ca măsură a îmbătrânirii biologice pe baza prezenței unor etichete chimice cunoscute sub numele de grupe metil.

După ce au analizat un număr mare de animale pentru a-și calibra ceasul, echipa a putut să compare modul în care îmbătrânesc masculii castrați și cei intacți.

„Am dezvoltat o modalitate de măsurare a vârstei biologice la o gamă largă de mamifere. Am analizat peste 200 de specii până acum și am descoperit puncte comune surprinzătoare în ceea ce privește modul în care animalele îmbătrânesc. Dar studiul cu oile a fost unic prin faptul că a izolat în mod specific efectele hormonilor masculi asupra îmbătrânirii”, a transmis autorul lucrării și inventatorul ceasului epigenetic, Steve Horvath de la Universitatea din California.

„Situsuri cele mai afectate de castrare se leagă de receptorii hormonilor masculini la oameni”

Potrivit conducătorului studiului și epigeneticianului Tim Hore de la Universitatea din Otago, descoperirile ar putea deschide calea către noi cercetări ale mecanismelor care stau la baza îmbătrânirii accelerate a bărbaților.

„Am descoperit că masculii și femelele au modele foarte diferite de îmbătrânire a ADN-ului la oi – și că, în ciuda faptului că sunt masculi, castrații aveau caracteristici foarte feminine în anumite situsuri ADN”, a explicat medicul Tim Hore.

„Interesant este că acele situsuri cele mai afectate de castrare se leagă, de asemenea, de receptorii hormonilor masculini la oameni, într-o rată mult mai mare decât ne-am aștepta din întâmplare. Acest lucru oferă o legătură clară între castrare, hormonii masculini și diferențele de îmbătrânire a ADN-ului specifice sexului”, a adăugat Tim Hore.

„Majoritatea cercetătorilor folosesc sângele pentru măsurarea vârstei biologice și am făcut acest lucru și în cazul oilor. Cu toate acestea, nu în sânge, ci în piele am găsit efecte de îmbătrânire specifice sexului în ADN-ul oilor”, a mai spus Dr. Hore.

Studiul poate fi consultat în întregime în jurnalul eLife.