• Aproximativ nouă din 10 cazuri de diabet sunt diabet de tip 2, care este adesea legat de excesul de greutate.
  • Afecțiunea face ca nivelul zahărului din sânge să devină prea mare.
  • Când o persoană are diabet, aceasta înseamnă că pancreasul nu este capabil să producă suficientă insulină pentru a descompune glucoza din sânge.

Numărul cazurilor de diabet în Marea Britanie a depășit cinci milioane pentru prima dată pe fondul creșterii nivelului de obezitate, scrie The Independent. Diabetes UK a spus că națiunea se află într-o „criză a diabetului în creștere rapidă” deoarece cifra a atins un maxim istoric.

Se spune că aproape 4,3 milioane de oameni au fost diagnosticați cu diabet și se estimează că 850.000 trăiesc cu această afecțiune, dar nu au fost încă diagnosticați oficial. Organizația de caritate a estimat, de asemenea, că peste 2,4 milioane de oameni prezintă un risc ridicat de a dezvolta diabet de tip 2 în Marea Britanie, în timp ce cineva este diagnosticat cu diabet de tip 2 la fiecare două minute.

Aproximativ nouă din 10 cazuri de diabet sunt diabet de tip 2, care este adesea legat de excesul de greutate. Afecțiunea face ca nivelul zahărului din sânge să devină prea mare. În prezent, îngrijirea standard pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1 implică măsurarea regulată a nivelului de zahăr din sânge, fie printr-un test de sânge prin înțepare cu degetul, fie prin utilizarea unui monitor continuu de glucoză.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Ce este diabetul și care sunt cauzele sale?

Insulina este un hormon produs de pancreas care reglează nivelul zahărului din sânge. Face acest lucru prin descompunerea glucozei din sângele tău, astfel încât să poată fi folosită pentru energie, explică Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Renale.

Când o persoană are diabet, aceasta înseamnă că pancreasul nu este capabil să producă suficientă insulină pentru a descompune glucoza din sânge. Acest lucru poate duce la o creștere drastică a nivelului de zahăr din sânge. Cantitatea de glucoză din sânge pe care o ai în corpul tău depinde de obicei de alimentele pe care le consumi, așa că dacă mănânci alimente dulci, nivelul zahărului din sânge va crește.

Persoanele care consumă cantități excesive de zahăr sunt mai susceptibile de a dezvolta forme mai puțin severe de diabet. Cu toate acestea, dacă o persoană este sau nu diagnosticată ca diabetică, poate depinde și de structura sa genetică, explică Diabetes.co.uk.

Care sunt diferitele tipuri de diabet?

Există două tipuri principale de diabet: tip 1 și tip 2. Dacă cineva suferă de diabet de tip 1, atunci aceasta înseamnă că organismul său nu produce deloc insulină și, prin urmare, are implicații foarte grave pentru sănătatea sa.

Persoanele care au diabet de tip 1 au un risc crescut de a dezvolta alte afecțiuni de sănătate, cum ar fi boli de inimă, accident vascular cerebral, boli de rinichi, orbire și probleme de circulație. Oamenii de știință nu au reușit să identifice cauza exactă a diabetului de tip 1, explică Clinica Mayo, genetica fiind cel mai probabil factor.

Deși diabetul de tip 1 este frecvent întâlnit la copii, poate fi diagnosticat la orice vârstă. Când cineva are diabet de tip 2, aceasta înseamnă că organismul său fie nu poate produce suficientă insulină, fie insulina pe care pancreasul este capabil să o producă nu funcționează suficient, explică Diabetes UK.

Deși genetica poate juca, de asemenea, un rol în dezvoltarea diabetului de tip 2, poate fi cauzată și de alți factori, cum ar fi dacă urmează sau nu un stil de viață sănătos și activ. Aproximativ 13,6 milioane de oameni din Marea Britanie au un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 în viitor, din cauza unor factori precum obezitatea.

Simptomele diabetului zaharat de tip 1 sau tip 2 pot include oboseală, scădere în greutate inexplicabilă, sete excesivă și urinare frecventă.

Tratarea diabetului

Persoanele care au fost diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 ar putea avea nevoie să ia medicamente pentru a reduce cantitatea de glucoză din sânge. De asemenea, ar trebui să urmărească să includă mai multe alimente sănătoase, cum ar fi fructele proaspete, legumele, peștele, nucile și cerealele bogate în fibre în dieta lor și să reducă cantitatea de zahăr pe care o consumă.

Cei care au fost diagnosticați cu diabet de tip 1, forma mai gravă a bolii, trebuie să trateze afecțiunea cu injecții de insulină sau pompe în fiecare zi. De asemenea, ar putea fi necesar să-și verifice nivelul zahărului din sânge în fiecare zi, folosind un test de sânge prin înțepare cu degetul.

Tipul și cantitatea de insulină de care aveți nevoie este o problemă pe care o puteți discuta cu un medic. NHS recomandă, de asemenea, menținerea unui stil de viață activ și efectuarea unor teste de sânge regulate pentru a urmări nivelul zahărului din sânge dacă aveți diabet.

Citește și