Un studiu recent, publicat în revista Nature, a evidenţiat legătura dintre antrenamentul intens şi odihna profundă.

Sportul te ajută să dormi mai bine. Impactul activităţii fizice asupra calităţii somnului a făcut obiectul unor cercetări şi discuţii din partea comunităţii ştiinţifice. Unii cercetători sunt de fapt convinşi că antrenamentul şi activitatea fizică cu o anumită consistenţă au efecte asupra odihnei de noapte.

Potrivit unui nou studiu, publicat în Nature, chiar şi un antrenament aerob destul de intens poate avea un impact pozitiv asupra calităţii somnului la adulţi, în special în ceea ce priveşte somnul cu undă lentă (sau somnul profund), care este cel mai odihnitor.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Cercetătorii au recrutat 9 tineri sănătoşi care nu făcuseră niciodată exerciţii regulate pentru a verifica acest lucru.

Ulterior, voluntarii au urmat un antrenament cu banda de alergare de 60 de minute, cu 6 ore înainte de culcare. Antrenamentul a fost destul de intens, în timp ce un senzor a înregistrat diferitele modificări metabolice din corp.

Voluntarii au constatat la început o deteriorare a calităţii odihnei lor pe timp de noapte. Cu toate acestea, în mod surprinzător, citirea electrocardiogramelor (ECG) a sugerat exact opusul: procesele fiziologice care induc somnul profund s-au îmbunătăţit în urma exerciţiilor intense.

Potrivit cercetătorilor, această distonie s-ar putea datora faptului că participanţii la studiu nu erau obişnuiţi cu astfel de niveluri de antrenament sau cu stresul din cauza condiţiilor de somn neobişnuite. Dar corpul a apreciat-o, în schimb.

Datele colectate de oamenii de ştiinţă spun că sporirea consumului de energie în timpul perioadei de exerciţiu duce, de asemenea, la o creştere a consumului de oxigen, a ritmului cardiac (cu până la 238%) şi a temperaturii corpului de bază (cu aproximativ 0,70 °C).

Şi chiar la câteva ore după o etapă de exerciţii energice, starea metabolică rămâne modificată, producând efecte pozitive asupra somnului, pe măsură ce somnul profund creşte.

Un alt studiu efectuat pe 69 de bărbaţi adulţi de vârstă mijlocie a ajuns la rezultate similare, anul trecut. Cercetătorii au observat că, după 12 săptămâni, exerciţiul fizic intens a indus o îmbunătăţire a calităţii somnului (timpul total şi eficienţa somnului, trezirea etc.), mai ales când a venit vorba de un antrenament scurt, dar intens.