• Studiul nu stabilește în mod definitiv că ceaiul este cauza mortalității timpurii mai scăzute a băutorilor de ceai.
  • Studiul a fost realizat cu ajutorul unui chestionar la care s-a răspuns între 2006 și 2010 și a fost urmărit pe parcursul a mai mult de un deceniu.
  • O altă întrebare care rămâne fără răspuns este dacă persoanele care nu beau ceai ar trebui să înceapă să facă acest lucru pentru a-și îmbunătăți sănătatea.

Băutorii de ceai care consumă mai mult de două cești pe zi au șanse să trăiască mai mult decât cei care nu beau, potrivit unui nou studiu.

Rezultatele, publicate în Annals of Internal Medicine, au concluzionat că efectele pozitive nu par să fie influențate de faptul că ceaiul este luat negru, cu lapte, cu zahăr, de temperatura la care este băut sau de variantele genetice care influențează rata de metabolizare a cofeinei.Cercetătorii de la National Institutes of Health au folosit date de la UK Biobank, în cadrul căreia 85% dintre cei jumătate de milion de bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, au declarat că beau ceai în mod regulat. Dintre aceștia, 89% au spus că beau ceai negru.

Studiul a fost realizat cu ajutorul unui chestionar la care s-a răspuns între 2006 și 2010 și a fost urmărit pe parcursul a mai mult de un deceniu. S-a constatat că, în comparație cu cei care nu beau ceai, consumul regulat de ceai negru (cel mai consumat ceai din Europa) a fost asociat cu o reducere modestă, între 9% și 13%, a mortalității pe o perioadă de 10 ani la o populație generală adultă de vârstă mijlocie, în majoritate albă, în special în ceea ce privește bolile cardiovasculare.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Fernando Rodríguez Artalejo, profesor de medicină preventivă și sănătate publică la Universitatea Autonomă din Madrid, a descris cercetarea ca reprezentând un progres substanțial în domeniu, afirmând că majoritatea studiilor au fost realizate în Asia, unde ceaiul verde este cel mai consumat, iar cele câteva din afara Asiei au fost de dimensiuni reduse și rezultatele lor nu au fost concludente.

El a spus că studiul nu stabilește definitiv că ceaiul este cauza mortalității timpurii mai scăzute a băutorilor de ceai, deoarece nu poate exclude faptul că acest lucru se datorează altor factori de sănătate asociați cu consumul de ceai.

O altă întrebare care rămâne fără răspuns este dacă persoanele care nu beau ceai ar trebui să înceapă să facă acest lucru pentru a-și îmbunătăți sănătatea.

El a spus: Ar trebui să se facă studii cu măsurători repetate ale consumului de ceai în timp și să se compare mortalitatea celor care nu consumă ceaiuri în mod susținut cu cea a celor care au început să consume sau și-au crescut consumul în timp și a celor care beau ceai de ani de zile.