- Un studiu amplu care a urmărit aproape 30.000 de adulți timp de 31 de ani a constatat o legătură între consumul de ouă și un risc crescut de apariție a bolilor de inimă.
- Riscul de îmbolnăvire și de deces a crescut odată cu numărul de ouă consumate de participanți, ceea ce indică faptul că persoanele care consumă un număr mare de ouă ca parte a alimentației lor își pot pune în pericol sănătatea pe termen lung.
- Ouăle rămân un aliment controversat în comunitatea care ține diete.
Un studiu amplu care a urmărit aproape 30.000 de adulți timp de 31 de ani a constatat o legătură între consumul de ouă și un risc crescut de apariție a bolilor de inimă.
Advertisment
Riscul de îmbolnăvire și de deces a crescut odată cu numărul de ouă consumate de participanți, ceea ce indică faptul că persoanele care consumă un număr mare de ouă ca parte a alimentației lor își pot pune în pericol sănătatea pe termen lung.
Ouăle rămân un aliment controversat în comunitatea care ține diete. Multe studii au analizat diferitele beneficii și riscuri potențiale pentru sănătate asociate cu ouăle, care rămân populare datorită costului scăzut și disponibilității lor largi.
Recomandări
Unele protocoale de dietă pledează pentru eliminarea completă a ouălor din alimentație, în timp ce altele solicită utilizarea doar a albușurilor de ou. Multe diete cu conținut scăzut de carbohidrați, în schimb, includ ouăle ca ingredient vital.
Efectele consumului de ouă
Efectele asupra sănătății asociate cu ouăle rămân oarecum controversate. Anumite cercetări din trecut au identificat ouăle ca fiind un potențial factor de risc pentru accident vascular cerebral și boli de inimă, deși un studiu recent a constatat că un consum modest de ouă poate să nu reprezinte un risc de accident vascular cerebral.
Îngrijorarea se învârte în jurul nivelului ridicat de colesterol găsit în ouă, care poate fi de până la 200 mg într-un singur ou mare. Potrivit USDA, aceasta este aproximativ aceeași cantitate de colesterol care se găsește într-o friptură de 8. În ciuda riscurilor, oficialii notează că consumul de ouă a fost în continuă creștere în Statele Unite, sărind de la o medie anuală de 254 de ouă pe persoană în 2012 până la 279 de ouă pe an în 2017.
Un nou studiu realizat la Universitatea din Massachusetts Lowell a constatat că fiecare 300 mg de colesterol în plus față de 300 mg consumați zilnic a crescut riscul de apariție a bolilor de inimă și de deces cu 17 și, respectiv, 18 procente. Coautorul studiului, Katherine Tucker, atrage atenția asupra nevoii de echilibru în alimentație, explicând că este „rezonabil” să se mănânce mai multe ouă pe săptămână, dar că a consuma mai multe ouă în fiecare zi (cum ar fi în omleta de dimineață) este ceva de evitat.
Partenerii noștri