• Potrivit unui studiu, un consum ridicat de lapte nu va crește nivelul colesterolului.
  • Cei care au băut lapte, în fiecare zi, au avut niveluri mai scăzute de colesterol rău (LDL) decât cei care nu beau lapte.
  • Un consum mai mare de lapte a fost asociat cu o reducere cu 14% a riscului de boli coronariene și cu o reducere cu 11% a riscului de diabet de tip 2.

Potrivit unui studiu realizat pe două milioane de persoane, un consum ridicat de lapte nu va crește nivelul colesterolului. De fapt, cei care au băut lapte, în fiecare zi, au avut niveluri mai scăzute de colesterol rău (LDL) decât cei care nu beau lapte.

Mai mult, un consum mai mare de lapte a fost asociat cu o reducere cu 14% a riscului de boli coronariene și cu o reducere cu 11% a riscului de diabet de tip doi.

Consumul crescut de produse lactate, cu conținut ridicat de grăsimi, din cauza conținutului lor de grăsimi saturate, poate avea efecte negative asupra sănătății cardiovasculare.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Grăsimile saturate au fost asociate cu un nivel ridicat de colesterol în sânge și cu riscul de boli cardiovasculare (MCV).

Cu toate acestea, mai multe studii au constatat că laptele și produsele lactate, cu conținut scăzut de grăsimi, duce la scăderea nivelului de colesterol și la un risc mai mic de boli cardiovasculare.

Testele genetice dezvăluie efectul pe care consumul de lapte îl are asupra bolilor cardiovasculare și a diabetului de tip doi

Acest studiu a examinat efectul consumului de lapte asupra riscului cardio-metabolic (factori de risc pentru apariția bolilor cardiovasculare și a diabetului), folosind o abordare genetică, analizând varianta genei lactazei.

Lactaza este o enzimă digestivă care descompune lactoza, un zahăr care se găsește în lapte și în produsele lactate.

Echipa a constatat că persoanele care beau cantități mai mari de lapte au varianta genetică care digeră lactoza.

„Am descoperit că printre participanții cu o variație genetică pe care am asociat-o cu un consum mai mare de lapte, aceștia aveau un indice mai mare de grăsime corporală (IMC), dar, important, aveau niveluri mai scăzute de colesterol bun și rău. De asemenea, am constatat că cei cu variația genetică aveau un risc semnificativ mai mic de boli coronariene. Toate acestea sugerează că reducerea consumului de lapte ar putea să nu fie necesară pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.”, a declarat profesorul Vimal Karani, autor principal al studiului.

Motivele pentru care un consum ridicat de lapte poate reduce nivelul colesterolului ar putea fi legate de calciul și lactoza din lapte, care influențează metabolismul grăsimilor.

În comparație cu alte produse lactate, laptele este sărac în grăsimi, dar persoanele cu intoleranță la lactoză, pentru a-și asigura aportul de calciu, au tendința de a consuma produse lactate bogate în grăsimi, care conțin cantități mai mari de colesterol.

Aportul de calciu din alimente precum laptele îmbunătățește eliminarea acizilor biliari și astfel, determină colesterolul hepatic să genereze acizi biliari, în consecință, acest proces duce la o reducere a nivelului de colesterol.

Fermentarea microbiană intestinală a carbohidraților nedigerabili, cum ar fi lactoza, poate afecta producția de colesterol, determinând scăderea nivelului de colesterol.

„Studiul arată, cu certitudine, că un consum de lapte nu este o problemă semnificativă pentru riscul de boli cardiovasculare, chiar dacă a existat o mică creștere a IMC și a grăsimii corporale în rândul băutorilor de lapte. Ceea ce observăm, în studiu, este că rămâne neclar dacă conținutul de grăsimi din produsele lactate contribuie la scăderea nivelului de colesterol sau se datorează unui factor necunoscut.”