• COVID-19 poate provoca contracția creierului, reducerea materiei cenușii în regiunile care controlează emoțiile și memoria și poate afecta zonele care controlează simțul mirosului, a constatat un studiu al Universității Oxford.
  • Oamenii de știință au declarat că efectele au fost observate chiar și la persoanele care nu fuseseră spitalizate cu Covid, iar dacă impactul ar putea fi parțial inversat sau dacă ar persista pe termen lung necesită investigații suplimentare.
  • „Există dovezi puternice pentru anomalii legate de creier în cazul Covid-19”, au declarat cercetătorii în studiul lor, care a fost publicat luni.

COVID-19 poate provoca contracția creierului, reducerea materiei cenușii în regiunile care controlează emoțiile și memoria și poate afecta zonele care controlează simțul mirosului, a constatat un studiu al Universității Oxford.

Oamenii de știință au declarat că efectele au fost observate chiar și la persoanele care nu fuseseră spitalizate cu COVID, iar dacă impactul ar putea fi parțial inversat sau dacă ar persista pe termen lung necesită investigații suplimentare.

Există dovezi puternice pentru anomalii legate de creier în cazul COVID-19”, au declarat cercetătorii în studiul lor, care a fost publicat luni.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Chiar și în cazurile ușoare, participanții la cercetare au prezentat „o înrăutățire a funcției executive”, responsabilă de concentrare și organizare, iar în medie dimensiunile creierului s-au micșorat între 0,2% și 2%.

Studiul a fost realizat în perioada în care varianta Alpha era dominantă

Studiul evaluat de experți, publicat în revista Nature, a investigat modificările cerebrale la 785 de participanți cu vârste cuprinse între 51 și 81 de ani, ale căror creiere au fost scanate de două ori, inclusiv la 401 persoane care au luat COVID între cele două scanări. A doua scanare a fost făcută în medie la 141 de zile după prima scanare.

Studiul a fost realizat când varianta Alpha era dominantă în Marea Britanie și este puțin probabil să includă pe cineva infectat cu varianta Delta.

Studiile au constatat că unele persoane care au avut COVID au suferit de „ceață cerebrală” sau de opacitate mentală care includea afectarea atenției, a concentrării, a vitezei de procesare a informațiilor și a memoriei.

Cercetătorii nu au precizat dacă vaccinarea împotriva COVID a avut vreun impact asupra afecțiunii, dar Agenția de Securitate Sanitară din Marea Britanie a declarat luna trecută că o analiză a 15 studii a constatat că persoanele vaccinate au avut aproximativ jumătate din șansele de a dezvolta simptome de COVID de lungă durată în comparație cu cele nevaccinate, a scris Reuters.