La unele persoane care se recuperează după COVID-19 a fost observată o slăbire a funcției cerebrale echivalentă cu o îmbătrânire cerebrală de 10 ani, afirmă rezultatele unui studiu recent.
• Rezultatele acestui studiu au fost însă contestate de unii oameni de știință, ca fiind neconcludente.
• Cercetătorii încearcă să înțeleagă mai bine impactul pe termen lung al COVID, fiind necesare încă multe studii în acest sens.

Un studiu, neevaluat încă de comunitatea științifică, realizat asupra a mai mult de 84.000 de oameni și coordonat de Adam Hampshire, un medic de la Imperial College London, a constatat că, în unele cazuri severe, infecția de coronavirus este legată de deficite cognitive substanțiale care durează luni de zile, potrivit Reuters.

Testele cognitive măsoară cât de bine își îndeplinește creierul sarcinile – de ex. amintirea unor cuvinte sau unirea unor puncte dintr-un puzzle. Astfel de teste sunt utilizate pe scară largă pentru a evalua performanța creierului în boli ar fi Alzheimer și îi pot ajuta pe medici să evalueze deficiențe cerebrale temporare. Echipa lui Hampshire a analizat rezultatele a 84.285 de persoane care au finalizat un studiu numit Great British Intelligence Test. Constatările, care urmează să fie revizuite de alți experți, au fost publicate online pe site-ul MedRxiv.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Deficiențele cognitive au fost în unele cazuri substanțiale, în special în rândul persoanelor care au fost spitalizate cu COVID-19, au spus cercetătorii, cele mai grave cazuri arătând efecte echivalente în medie cu o îmbătrânire de 10 ani a funcționalității cerebrale la persoane cu vârsta între 20 și 70 de ani.

Oamenii de știință care nu au fost implicați direct în realizarea acestui studiu au declarat însă că rezultatele acestuia ar trebui privite cu prudență.
Nu se cunoștea funcția cognitivă a participanților [la studiu] înainte de îmbolnăvirea de COVID, iar rezultatele nu reflectă nici ele recuperarea pe termen lung, astfel încât orice efecte asupra capacității cognitive pot fi de scurtă durată”, a declarat Joanna Wardlaw, un profesor de neuroimagistică aplicată de la Universitatea Edinburgh.

Derek Hill, profesor de imagistică medicală la University College London, a remarcat și el că rezultatele studiului nu ar putea fi în întregime fiabile, deoarece acestea nu au comparat starea pacienților înainte și după COVID, și mai mult, studiul a implicat un număr mare de persoane care s-au auto-declarat ca având COVID-19, dar care nu au avut nici un test pozitiv.