Un studiu din Suedia a investigat asocierea între numărul fraților și riscul de probleme cardiovasculare. Lucrarea a fost publicată în British Medical Journal (BMJ).

Oamenii de știință au avut în vedere 1,36 milioane de bărbați și 1,32 milioane de femei (născuți în anii 1932-1960), cu vârsta cuprinsă între 30 și 58 de ani la momentul inițial, fiind monitorizați din 1990 până în 2015. Datele au fost preluate din registrul național.

Conform rezultatelor studiului, bărbații și femeile care s-au născut primii, având unul sau doi frați mai mici, au avut un risc mai mic de deces și de afecțiuni cardiovasculare decât persoanele fără frați. Cu alte cuvinte, cei cu patru sau mai mulți frați au avut șanse mai mari de a suferi de boli cardiovasculare.

Recomandări

TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN GAZA
CE VEZI ÎN ITALIA
CÂNȚI, DECI EȘTI BINE

Lucrarea arată că structura familiei, în special ordinea nașterii, poate influența riscul de deces.

Nu toți medicii sunt de acord cu studiul

„Din punctul meu de vedere, nu contează. Contează să știm ce au avut părinții, însemnând că, dacă tata are o boală sau mama are o boală, probabilitatea ca eu să fac o boală este mai mare decât probabilitatea unui om care n-are această afecțiune genetică”, a explicat medicul cardiolog Oren Ianocovici.

Dacă nu ai cazuri cunoscute în familie, nu te culca pe o ureche. Stilul de viață poate contribui la dezvoltarea unei astfel de probleme.

„Viața s-a schimbat foarte mult în ultimii 10, 20 de ani. Înainte ne uitam doar la fumat ca un factor de risc, la hipertensiune ca un factor de risc sau la diabet ca un factor de risc, dar acum au apărut mult mai multe. Poluarea este un factor de risc major, apoi stresul și nedormitul”, a mai continuat specialistul.

Bolile cardiovasculare sunt cauza a 60% dintre decesele anuale din României. Acest număr îngrijorător ne plasează pe locul 4 în Europa, după Rusia, Bulgaria şi Ungaria.