STUDIU. Cum trebuie să mănânci pentru a avea o sănătate mintală bună

Persoanele care mănâncă într-un anumit mod sunt mai puțin predispuse să sufere de depresie și de alte probleme de sănătate mintală. Persoanele care mănâncă intuitiv au șanse mai mici de a dezvolta probleme de sănătate mintală, potrivit unei cercetări.

A mânca intuitiv înseamnă a mânca în funcție de foame și de sațietate. Dieta sau restricționarea consumului de alimente este opusul alimentației intuitive. De-a lungul anilor, efectele condiționării sociale schimbă modul în care unii oameni privesc mâncarea.

Oamenii învață că risipa de mâncare este rea, că anumite alimente gustoase trebuie evitate, alături de o mulțime de alte reguli. Aceste reguli îi pot face, în mod paradoxal, pe oameni să dorească mai mult alimentele interzise.

Unii ajung să mănânce în exces din cauza restricțiilor pe care și le-au impus. Concluziile provin dintr-un studiu efectuat pe 1.491 de adolescenți care au fost urmăriți timp de 8 ani, între aproximativ 14 și 22 de ani.

Tuturor li s-au pus întrebări de genul:

Ideea era de a vedea dacă tinerii aveau încredere în propriile stări interne ale corpului sau dacă urmau niște orientări externe. Rezultatele au arătat că cei care mănâncă intuitiv au tendința de a avea încredere în propriul corp, astfel încât se opresc atunci când sunt sătui, mai degrabă decât atunci când farfuria este goală.

S-a constatat că cei care mănâncă intuitiv au avut mai puține simptome depresive, mai multă satisfacție față de corpul lor, o mai mare stimă de sine, mai puține chefuri și mai puține comportamente extreme sau nesănătoase de control al greutății.

Persoanele cu comportamente alimentare intuitive au avut cu 74% mai puține șanse de a mânca excesiv. Dr. Vivienne Hazzard, primul autor al studiului, a declarat: Faptul că aceste rezultate au provenit de la un eșantion atât de divers sugerează că beneficiile alimentației intuitive par să treacă dincolo de liniile rasiale, etnice și socio-economice”.

Exit mobile version