• Cancerele cu debut precoce au semnături genetice diferite în comparație cu cancerele cu debut tardiv.
  • Acest lucru părea să fie mai proeminent în cazul mai multor tipuri de cancere intestinale (colorectal, pancreatic, stomacal).
  • Un posibil motiv pentru acest lucru este legat de dieta noastră și de microbiom.

Studiul arată că persoanele născute după 1990 au mai multe șanse de a dezvolta cancer înainte de vârsta de 50 de ani decât cele născute, de exemplu, în 1970, ceea ce înseamnă că tinerii vor fi mai grav afectați de cancer decât generațiile trecute, cu efecte asupra asistenței medicale, economiei și familiilor.

Această analiză a tendințelor în materie de cancer analizează modul în care acești factori ar putea afecta cancerele cu debut precoce. Nu este încă pe deplin clar care sunt expunerile care contează în primii ani de viață, dar printre primele poziții se numără dieta, stilul de viață, mediul înconjurător și microbii care trăiesc în intestinul nostru.

Atunci când analizează un număr mare de persoane, cercetătorii pot observa că obiceiurile alimentare și stilul de viață se formează la începutul vieții. Deoarece obezitatea este un factor de risc cunoscut pentru cancer, rezultă că acei adulți sunt susceptibili să dezvolte cancer la o vârstă mai timpurie, posibil pentru că au fost expuși la factorul de risc pentru o perioadă mai lungă de timp.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS

Unele dintre aceste cancere cu debut precoce sunt depistate prin programe de screening mai bune și prin diagnosticarea mai timpurie, ceea ce contribuie la creșterea numărului de noi cancere diagnosticate anual, la nivel mondial.

Cancerele cu debut precoce au semnături genetice diferite în comparație cu cancerele cu debut tardiv și au o probabilitate mai mare de a se răspândi decât cancerele diagnosticate mai târziu în viață. Acest lucru înseamnă că aceste tipuri de cancer pot necesita tipuri diferite de tratament și o abordare mai personalizată, adaptată la vârsta pacientului în momentul în care s-a dezvoltat cancerul.

Bacteriile intestinale

Studiul Brigham a analizat 14 tipuri de cancer și a constatat că structura genetică a cancerului, precum și agresivitatea și creșterea acestuia erau diferite la pacienții care l-au dezvoltat înainte de vârsta de 50 de ani, comparativ cu cei care au dezvoltat același cancer după vârsta de 50 de ani.

Acest lucru părea să fie mai proeminent în cazul mai multor tipuri de cancere intestinale (colorectal, pancreatic, stomacal). Un posibil motiv pentru acest lucru este legat de dieta noastră și de microbiom.

Bacteriile intestinale sunt alterate de dietele bogate în zahăr, antibioticele și alăptarea. Și, pe măsură ce modelele acestor lucruri se schimbă în societate de-a lungul timpului, la fel se întâmplă și cu bacteriile din intestinul nostru. Acest lucru ar putea susține implementarea taxelor pe zahăr, așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății.