STUDIU. De ce crește numărul persoanelor sub 50 de ani care au cancer

Ferrari Press Agency Organoids 1 Ref 13824 30/03/2022 See Ferrari text Pictures must credit: Sonam Bhatia/Spector Lab/Cold Spring Harbor Laboratory Researchers have managed to grow mini versions of breast cancer growths in the lab.And the study opens up a new way to treat and beat the disease.The miniature, three-dimensional copies known as organoids, can be derived from cancer or healthy cells. They allow scientists to study the basic biology of particular types of tumours, then to test specific drugs on those cancers in a dish, instead of in a patient. A team at the Cold Spring Harbor Laboratory, a research institute in New York State, has now created a biobank of patient-derived 87 breast cancer organoids which they plan to expand to over 100 samples.The research has conducted extensive tests to ensure the organoids had the same characteristics of the tumours when they were in the patient. The lab’s Professor David Spector has led the efforts to improve organoid science so that it might one day allow doctors to use them in a clinic. OPS:Human breast cancer organoids. Cells are labelled purple, DNA labelled blue, and proteins in yellow.Organoids are tiny clumps of cells that are grown from and resemble tiny 3D organs. The image above shows breast cancer organoids, derived from human patients. Organoids provide a more natural setting than flat tissue culture dishes to study how cancer cells grow, develop, and can be treated. Picture supplied by Ferrari

Studiul arată că persoanele născute după 1990 au mai multe șanse de a dezvolta cancer înainte de vârsta de 50 de ani decât cele născute, de exemplu, în 1970, ceea ce înseamnă că tinerii vor fi mai grav afectați de cancer decât generațiile trecute, cu efecte asupra asistenței medicale, economiei și familiilor.

Această analiză a tendințelor în materie de cancer analizează modul în care acești factori ar putea afecta cancerele cu debut precoce. Nu este încă pe deplin clar care sunt expunerile care contează în primii ani de viață, dar printre primele poziții se numără dieta, stilul de viață, mediul înconjurător și microbii care trăiesc în intestinul nostru.

Atunci când analizează un număr mare de persoane, cercetătorii pot observa că obiceiurile alimentare și stilul de viață se formează la începutul vieții. Deoarece obezitatea este un factor de risc cunoscut pentru cancer, rezultă că acei adulți sunt susceptibili să dezvolte cancer la o vârstă mai timpurie, posibil pentru că au fost expuși la factorul de risc pentru o perioadă mai lungă de timp.

Unele dintre aceste cancere cu debut precoce sunt depistate prin programe de screening mai bune și prin diagnosticarea mai timpurie, ceea ce contribuie la creșterea numărului de noi cancere diagnosticate anual, la nivel mondial.

Cancerele cu debut precoce au semnături genetice diferite în comparație cu cancerele cu debut tardiv și au o probabilitate mai mare de a se răspândi decât cancerele diagnosticate mai târziu în viață. Acest lucru înseamnă că aceste tipuri de cancer pot necesita tipuri diferite de tratament și o abordare mai personalizată, adaptată la vârsta pacientului în momentul în care s-a dezvoltat cancerul.

Bacteriile intestinale

Studiul Brigham a analizat 14 tipuri de cancer și a constatat că structura genetică a cancerului, precum și agresivitatea și creșterea acestuia erau diferite la pacienții care l-au dezvoltat înainte de vârsta de 50 de ani, comparativ cu cei care au dezvoltat același cancer după vârsta de 50 de ani.

Acest lucru părea să fie mai proeminent în cazul mai multor tipuri de cancere intestinale (colorectal, pancreatic, stomacal). Un posibil motiv pentru acest lucru este legat de dieta noastră și de microbiom.

Bacteriile intestinale sunt alterate de dietele bogate în zahăr, antibioticele și alăptarea. Și, pe măsură ce modelele acestor lucruri se schimbă în societate de-a lungul timpului, la fel se întâmplă și cu bacteriile din intestinul nostru. Acest lucru ar putea susține implementarea taxelor pe zahăr, așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății.

Exit mobile version