• Ani de zile, studiile au arătat că 10.000 de pași zilnici reprezintă punctul ideal pentru o sănătate bună.
  • Acum, o cercetare majoră a indicat că ritmul ar putea fi mai important decât numărul de pași
  • S-a constatat că riscul de deces, cancer, demență și boli de inimă este mai mic dacă mergi repede.

Ritmul în care mergeți pe jos poate fi mai important decât numărul total de pași atunci când vine vorba de prevenirea bolilor. Timp de ani de zile, studiile au arătat că 10.000 de pași zilnici reprezintă punctul ideal pentru a reduce riscul de deces prematur – indiferent de viteza cu care sunt făcuți.

Experții din Danemarca și Australia au descoperit că accelerarea ritmului ar putea reduce și mai mult riscul, chiar dacă faceți mai puțini pași.În cadrul celei mai mari cercetări de acest gen, cercetătorii au monitorizat 78.500 de britanici cu vârsta de peste 40 de ani între 2013 și 2015, folosind dispozitive portabile de urmărire a stării de fitness.

Un studiu a constatat că 9.800 de pași zilnici într-un ritm casual a fost optim pentru reducerea riscului de demență, reducându-l la jumătate. Însă efectuarea a doar 6.300 de pași într-un ritm rapid a făcut ca oamenii să aibă cu 57% mai puține șanse de a dezvolta această afecțiune. În cazul celor care merg pe jos cu viteză, riscul a fost cu până la 62% mai mic.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Într-un al doilea studiu, cercetătorii au constatat că fiecare 2.000 de pași parcurși pe zi reduce riscul de deces prematur cu aproximativ o zecime. Dar mersul pe jos într-un ritm mai rapid a fost asociat cu un efect protector și mai mare.

Profesorul Emmanuel Stamatakis, autorul principal al studiului și expert în sănătate publică la Universitatea din Sydney, a declarat: Numărătoarea pașilor este ușor de înțeles și utilizată pe scară largă de către public pentru a urmări nivelul de activitate datorită popularității crescânde a aparatelor de urmărire a fitness-ului și a aplicațiilor, dar rareori oamenii se gândesc la ritmul pașilor lor.

Dr. Matthew Ahmadi, coautor și cercetător la universitate, a adăugat: Mesajul de aici este că, pentru beneficii de protecție pentru sănătate, oamenii ar putea nu numai să țintească în mod ideal 10.000 de pași pe zi, ci și să meargă mai repede.

El a adăugat: Dimensiunea și domeniul de aplicare al acestor studii care utilizează dispozitive de urmărire purtate la încheietura mâinii face ca acestea să fie cele mai solide dovezi de până acum, sugerând că 10.000 de pași pe zi este punctul ideal pentru beneficiile pentru sănătate, iar mersul pe jos mai rapid este asociat cu beneficii suplimentare.

Participanții la studii, care aveau în medie 61 de ani, au purtat un accelerometru la încheietura mâinii pentru a măsura activitatea fizică pe o perioadă de șapte zile. Numărul lor de pași a fost comparat cu fișele medicale și certificatele de deces șapte ani mai târziu. În analiza finală au fost incluși doar cei care nu au suferit de boli de inimă, cancer sau demență în primii doi ani ai studiului.