- Potrivit unei echipe de la Universitatea din Toronto, simpla menținere activă nu este suficientă pentru a-i ajuta pe copii să evite obezitatea.
- Exerciții fizice nu reduce riscul de obezitate în rândul preadolescenților care petrec zilnic opt sau mai multe ore în fața unui ecran.
- Timpul petrecut în fața ecranelor în timpul adolescenței are o asociere cu obezitatea, apariția diabetului și o circumferință mai mare a taliei circa 24 de ani mai târziu.
Potrivit unei echipe de la Universitatea din Toronto, simpla menținere activă nu este suficientă pentru a-i ajuta pe copii să evite obezitatea. Cercetătorii raportează că multe exerciții fizice nu reduce riscul de obezitate în rândul preadolescenților care petrec zilnic opt sau mai multe ore în fața unui ecran. Mulți au auzit despre importanța „echilibrului dintre viața profesională și cea privată”, dar aceste constatări sugerează că părinții și îngrijitorii trebuie să fie conștienți și de „echilibrul exerciții fizice – ecran” al copiilor lor.
„Petrecerea celei mai mari părți a timpului liber în fața ecranelor poate înlocui timpul pentru alte activități importante, inclusiv activitatea fizică, socializarea și somnul”, spune autorul principal Jason Nagata, MD, profesor asistent de pediatrie la Universitatea California-San Francisco, într-un comunicat de presă.
Între timp, studiul a constatat, de asemenea, că un timp minim petrecut în fața ecranului nu este suficient pentru a compensa riscul de obezitate în rândul adolescenților care nu fac exerciții fizice în mod regulat. În zilele noastre, nu este tocmai ușor să îi convingi pe copii să se îndepărteze de televizor, calculator și sisteme de jocuri video. Coautorul studiului, Kyle Ganson, PhD, profesor asistent la Facultatea de Asistență Socială Factor-Inwentash a Universității din Toronto, sugerează că părinții ar trebui să-și încurajeze copiii să facă mai multă mișcare prin activități ludice, sport și timp petrecut în aer liber.
„Participarea la activități fizice în familie sunt modalități importante de a ne conecta și de a întări relațiile”, spune Ganson.
Cercetătorii au ajuns la aceste concluzii după ce au întrebat 5.797 de preadolescenți (10-14 ani) cât timp petrec de obicei pe ecrane. De asemenea, un Fitbit a ajutat la urmărirea pașilor zilnici ai participanților. La începutul pandemiei COVID-19, preadolescenții au raportat o medie de opt ore de timp recreativ petrecut în fața ecranelor pe zi.
Este demn de remarcat faptul că, într-un alt studiu, publicat tot în Journal of General Internal Medicine, profesorul Nagata a adunat dovezi convingătoare care sugerează că timpul petrecut în fața ecranelor în timpul adolescenței are o asociere cu obezitatea, apariția diabetului și o circumferință mai mare a taliei circa 24 de ani mai târziu. Acel proiect a evaluat un eșantion reprezentativ la nivel național de 7.105 adolescenți timp de peste două decenii.
„Părinții ar trebui să aibă discuții regulate cu copiii lor despre utilizarea ecranelor și să descurajeze timpul excesiv petrecut pe ecrane”, conchide profesorul Nagata. „Ei ar putea încuraja timpul fără ecrane înainte de culcare sau în timpul meselor în familie. Părinții pot, de asemenea, să acționeze ca modele pentru copiii lor cu propriul timp petrecut în fața ecranului și cu activitatea fizică.”
Studiul este publicat în Journal of General Internal Medicine.