• Cei care au declarat că s-au simțit deprimați timp de mai multe zile au avut o legătură mai puternică cu bolile cardiovasculare și cu sănătatea cardiacă precară.
  • Studiul a fost condus de cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine, care au analizat date de la mai mult de o jumătate de milion de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani.
  • Sondajul a inclus întrebări referitoare la faptul dacă li s-a spus vreodată că au o tulburare depresivă.

Conform unui nou studiu, tinerii adulți care se simt deprimați au mai multe șanse de a dezvolta boli cardiovasculare (MCV) și de a avea o sănătate cardiacă precară. Studiul a constatat, de asemenea, că tinerii adulți care au declarat că sunt în depresie sau care au o sănătate mintală precară au înregistrat rate mai mari de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și factori de risc pentru boli de inimă, comparativ cu colegii lor fără probleme de sănătate mintală.

Studiul a fost condus de cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine, care au analizat date de la mai mult de o jumătate de milion de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani, se arată în raport. Constatările se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care leagă bolile cardiovasculare de depresie în rândul adulților tineri și de vârstă mijlocie și sugerează că relația dintre cele două ar putea începe la începutul vârstei adulte, se arată în studiul publicat în Journal of the American Heart Association.

Când sunteți stresat, anxios sau deprimat, vă puteți simți copleșit, iar ritmul cardiac și tensiunea arterială cresc. Este, de asemenea, obișnuit ca sentimentul de depresie să ducă la alegeri proaste în ceea ce privește stilul de viață, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, dormitul mai puțin și lipsa de activitate fizică – toate acestea sunt condiții adverse care au un impact negativ asupra inimii”, a declarat Garima Sharma, profesor asociat la Johns Hopkins Medicine și autor principal al studiului.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Sondajul a inclus întrebări referitoare la faptul dacă li s-a spus vreodată că au o tulburare depresivă, câte zile au avut o sănătate mintală precară în ultima lună (0 zile, 1-13 zile sau 14-30 zile), dacă au suferit un atac de cord, un accident vascular cerebral sau dureri în piept și dacă au avut factori de risc pentru boli cardiovasculare, se arată în studiu.

Factorii de risc, potrivit studiului, au inclus tensiunea arterială ridicată, colesterolul ridicat, supraponderalitatea/obezitatea, fumatul, diabetul, precum și activitatea fizică și dieta deficitară. Persoanele care aveau doi sau mai mulți dintre acești factori de risc au fost considerate ca având o sănătate cardiovasculară suboptimală, a precizat studiul.

Unul din cinci adulți a declarat că suferă de depresie sau se simte frecvent deprimat, studiul menționând că ar fi putut exista rate mai mari în ultimul an al studiului, care a fost primul an al pandemiei COVID-19, a precizat studiul. Studiul a relevat că, în general, cei care au declarat că s-au simțit deprimați mai multe zile au avut o legătură mai puternică cu bolile cardiovasculare și cu sănătatea cardiacă precară.