• Vaccinurile Pfizer și Moderna te-ar putea proteja ani de zile împotriva noului coronavirus.
  • Noile cercetări arată că majoritatea persoanelor imunizate cu vaccinurile ARN mesager ar putea să nu aibă de noi rapeluri.
  • Oamenii de știință au urmărit reacția imună a 14 de persoane.

Vaccinurile produse de Pfizer-BioNTech și Moderna te-ar putea proteja ani de zile împotriva coronavirusului, arată un studiu efectuat în Statele Unite. Totodată, oamenii de știință spun că în cazul persoanelor care au trecut prin boală înainte de vaccinare, imunitatea ar putea dura toată viața, scrie The New York Times.

Noile cercetări arată că majoritatea persoanelor imunizate cu vaccinurile ARN mesager ar putea să nu aibă de noi rapeluri, atâta timp cât virusul nu evoluează dincolo de formele actuale – ceea ce nu este garantat.

„Este un semn bun pentru cât de durabilă este imunitatea noastră față de vaccin”, a spus Ali Ellebedy, imunolog la Universitatea Washington din St. Louis, care a coordonat echipa care a realizat studiul publicat apoi în revista Nature.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Studiul nu a luat în considerare și vaccinul anti-Covid de la Johnson & Johnson. Totuși, cercetătorii spun că se așteaptă ca serul se ofere imunitate pe un termen mai scurt.

Dr. Ellebedy și colegii săi au raportat luna trecută că la persoanele care au supraviețuit bolii, celulele imune care recunosc virusul se află în repaus în măduva osoasă cel puțin opt luni după infecție. Un studiu realizat de o altă echipă a indicat că așa-numitele celule B cu memorie continuă să se maturizeze și să se întărească cel puțin un an după infecție.

Pe baza acestor constatări, cercetătorii au sugerat că imunitatea ar putea dura ani de zile, posibil o viață, la persoanele infectate cu coronavirus și ulterior vaccinate.

Oamenii de știință au urmărit reacția imună a 14 de persoane – inclusiv opt care au avut boala  – care au fost imunizate cu două doze de vaccin Pfizer-BioNTech. Cercetătorii au analizat probe luate din ganglionii limfatici la trei, patru, cinci, șapte și 15 săptămâni după prima doză de vaccin administrată.

Echipa doctorului Ellebedy a constatat că la 15 săptămâni după administrarea primei doze de vaccin, centrul germinal era încă foarte activ la toți cei 14 participanți, iar numărul celulelor de memorie care au recunoscut coronavirusul nu a scăzut.

„Faptul că reacțiile au continuat aproape patru luni după vaccinare – acesta este un semn foarte, foarte bun”, a spus dr. Ellebedy.

Studiul este prima cercetare care arată ce se întâmplă cu organsimul uman după vaccinare.