• Cancerul pulmonar este forma de boală care provoacă cele mai multe decese, cu aproximativ 1,8 milioane de decese în fiecare an la nivel mondial.
  • Tratamentul dezvoltat de grupul farmaceutic AstraZeneca vizează un anumit tip de cancer pulmonar la pacienții care suferă de așa-numitul cancer fără celule mici.
  • Medicamentul ajută la împiedicarea răspândirii cancerului la creier, la ficat, la oase”.

S-a demonstrat că o pastilă reduce la jumătate riscul de deces cauzat de un anumit tip de cancer pulmonar atunci când este administrată zilnic, potrivit datelor unui studiu clinic publicate la Chicago, în cadrul celei mai mari conferințe anuale a specialiștilor în cancer, scrie Al Jazeera.

Administrarea medicamentului osimertinib, care este comercializat sub denumirea Tagrisso, a redus dramatic riscul de deces cu 51% la pacienții ale căror tumori au fost îndepărtate chirurgical, potrivit rezultatelor prezentate duminică la o reuniune a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO). Cancerul pulmonar este forma de boală care provoacă cele mai multe decese, cu aproximativ 1,8 milioane de decese în fiecare an la nivel mondial.

Tratamentul dezvoltat de grupul farmaceutic AstraZeneca vizează un anumit tip de cancer pulmonar la pacienții care suferă de așa-numitul cancer fără celule mici, cel mai frecvent, și care prezintă un anumit tip de mutație. Aceste mutații, pe ceea ce se numește receptorul factorului de creștere epidermică (EGFR), afectează între 10 și 25% dintre pacienții cu cancer pulmonar în Statele Unite și Europa și între 30 și 40% în Asia.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

680 de participanți care aveau cancer pulmonar, examinați în timpul studiului

Studiul clinic a inclus aproximativ 680 de participanți aflați într-un stadiu incipient al bolii, în peste 20 de țări. Aceștia trebuiau să fi fost mai întâi operați pentru a li se îndepărta tumora, apoi jumătate dintre pacienți au luat tratamentul zilnic, iar cealaltă jumătate un placebo.

Rezultatul a arătat că administrarea tabletei a dus la o reducere cu 51% a riscului de deces pentru pacienții tratați, comparativ cu placebo. După cinci ani, 88% dintre pacienții care au luat tratamentul erau încă în viață, comparativ cu 78% dintre pacienții care au luat placebo.

Aceste date sunt impresionante”, a declarat Roy Herbst de la Universitatea Yale, care le-a prezentat la Chicago. Medicamentul ajută la împiedicarea răspândirii cancerului la creier, la ficat, la oase”, a adăugat el în cadrul unei conferințe de presă.

Aproximativ o treime din cazurile de cancere fără celule mici pot fi operate atunci când sunt depistate, a spus el. Este o îmbunătățire destul de dramatică și remarcabilă”, a declarat Dave Fredrickson, vicepreședinte executiv pentru oncologie la AstraZeneca, într-un interviu acordat agenției de presă Reuters. Îmi este greu să transmit, cred, cât de importantă este această descoperire”, a declarat Nathan Pennell de la Cleveland Clinic Foundation în cadrul conferinței de presă.

Am început să intrăm în era terapiei personalizate pentru pacienții aflați în stadii incipiente”, a spus Pennell, care nu a participat la studii, și a precizat că ar trebui să închidem ferm ușa tratamentului unic pentru toți cei care suferă de cancer pulmonar cu celule non-mici”.

Citește și: