- Cât de bine dormiți noaptea poate fi legat de riscul de a dezvolta pierderea ireversibilă a vederii sau glaucom, potrivit unui studiu publicat în BMJ Open.
- S-a constatat că dormitul prea mult sau prea puțin timp, insomnia, sforăitul și somnolența diurnă frecventă cresc semnificativ riscul de glaucom.
- Cercetătorii spun că descoperirile ar trebui să îi determine pe cei cu risc ridicat de glaucom să discute cu medicul lor despre intervențiile privind somnul.
Studiul s-a bazat pe datele provenite de la peste 409.00 de participanți la studiul UK Biobank, toți cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani în momentul recrutării. Toți participanții au furnizat detalii despre comportamentele lor de somn, precum și despre alți factori potențial influenți, cum ar fi vârsta, sexul, rasa/etnia, nivelul de educație, stilul de viață, greutatea și zona rezidențială de deprivare.
Advertisment
Durata normală a somnului a fost considerată a fi între șapte și nouă ore pe noapte, insomnia a fost definită ca fiind probleme de adormire sau treziri frecvente (participanții au fost rugați să selecteze niciodată/uneori sau de obicei), iar somnolența subiectivă în timpul zilei a fost clasificată ca fiind niciodată/rareori, uneori sau frecventă.
Participanții au fost urmăriți în medie timp de 10,5 ani, iar fișele medicale și datele de înregistrare a deceselor au fost utilizate pentru a urmări starea de sănătate și supraviețuirea tuturor celor care au luat parte la studiu.
Recomandări
Somnolența diurnă frecventă a fost puternic asociată cu un risc crescut de glaucom
În total, au fost identificate 8.690 de cazuri de glaucom. Acești participanți aveau tendința de a fi mai în vârstă și erau mai predispuși să fie bărbați, să fi fumat vreodată și să aibă hipertensiune arterială sau diabet, comparativ cu cei care nu aveau.
Patru comportamente de somn au fost asociate cu diferite grade de risc sporit de glaucom: durata scurtă sau lungă a somnului a fost asociată cu un risc sporit de 8%; insomnia 12%; sforăitul 4%; și somnolența diurnă frecventă 20%.
Și, în comparație cu cei cu un somn sănătos, cei care sforăiau și cei care aveau somnolență diurnă aveau cu 10% mai multe șanse de a avea glaucom, în timp ce insomniacii și cei cu un model de durată scurtă sau lungă a somnului aveau cu 13% mai multe șanse de a avea glaucom.
Rezultatele au fost similare atunci când au fost clasificate în funcție de diferitele tipuri de glaucom.
Screeningul oftalmologic ar putea contribui la prevenirea glaucomului
Autorii cercetării avertizează că studiul este unul observațional și nu poate stabili o cauză. Cu toate acestea, există câteva explicații plauzibile pentru rezultatele obținute. Acestea sunt:
Atunci când o persoană stă întinsă și când hormonii somnului sunt dezechilibrați, presiunea internă a ochiului crește. Acesta este un factor cheie în dezvoltarea glaucomului. Depresia și anxietatea pot crește, de asemenea, presiunea internă a ochiului, iar aceste două tulburări sunt strâns legate de insomnie. Apneea de somn poate provoca episoade repetitive sau prelungite de niveluri scăzute de oxigen celular, care pot provoca leziuni directe ale nervului optic. Cu toate acestea, ei adaugă că glaucomul ar putea influența el însuși tiparele de somn, și nu invers.
Cu toate acestea, ei sugerează că persoanele cu risc crescut de glaucom ar trebui să caute intervenții asupra somnului pentru a-și reduce riscul. Aceștia adaugă că screeningul oftalmologic în rândul persoanelor cu probleme cronice de somn ar putea, de asemenea, să contribuie la reducerea ratelor de glaucom.
Partenerii noștri