• Alimentele procesate pot cauza moartea prematură, conform primului raport global al OMS privind consumul de sodiu.
  • Raportul arată că lumea nu este pe drumul cel bun pentru a-și atinge obiectivul global de reducere a aportului de sodiu cu 30% până în 2025.
  • Consumul excesiv de sare crește riscul de boli de inimă, de accident vascular cerebral și de deces prematur.

Un raport global al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), primul de acest fel privind reducerea aportului de sodiu, arată că lumea nu este pe drumul cel bun pentru a-și atinge obiectivul global de reducere a aportului de sodiu cu 30% până în 2025.

Chiar dacă sodiul este un nutrient important pentru menținerea echilibrului de apă și minerale în organism și joacă un important rol în funcția nervoasă, consumul excesiv poate crește riscul multor boli cronice, expunând la riscul de mortalitate timpurie. Principala sursă de sodiu este sarea de masă (clorură de sodiu), dar acesta se găsește și în alte condimente, cum ar fi glutamatul de sodiu. Mâncarea de la fast-food, chipsurile, snacksurile, supele, carnea procesată, tăițeii instant conțin glutamat de sodiu, iar consumul regulat al acestor produse are efecte grave asupra sănătății noastre.

Consumul mediu de sare la nivel mondial este estimat la 10,8 grame pe zi, mai mult decât dublu față de recomandarea OMS de mai puțin de 5 grame de sare pe zi (o linguriță). Consumul de sare în exces face ca acesta să fie principalul factor de risc pentru decesele legate de dietă și nutriție. Apar tot mai multe dovezi care documentează legăturile dintre consumul ridicat de sodiu și riscul crescut al altor afecțiuni, cum ar fi cancerul gastric, obezitatea, osteoporoza și bolile renale, se mai arată în raport.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

„Dietele nesănătoase sunt una dintre principalele cauze de deces și de boală la nivel mondial, iar consumul excesiv de sodiu este unul dintre principalii vinovați” , a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Raportul OMS arată că majoritatea țărilor nu au adoptat încă nicio politică legislativă obligatorie de reducere a sodiului. OMS face apel la statele membre să pună în aplicare politici de reducere a aportului de sodiu și să atenueze efectele nocive ale consumului excesiv de sare. De asemenea, OMS face apel la producătorii de alimente să implementeze reperele OMS privind conținutul de sodiu din alimente.