- Oxigenul este crucial pentru multe forme de viață
- Transmiterea sa către organele și țesuturile corpului prin procesul de respirație este vitală pentru majoritatea proceselor biologice
- Actuala pandemie a evidențiat nevoia mare de dezvoltare a unor alternative mai puțin invazive, pentru sprijinirea pe termen scurt a funcției respiratorii
Cercetătorii japonezi de la Tokyo Medical and Dental University (TMDU) au arătat că oxigenul poate fi transportat prin anus pentru a compensa prezența redusă a acestuia în organism. Această situație poate apărea, de exemplu, în cazul afecțiunilor pulmonare care cauzează insuficiență respiratorie, scrie eurekalerg.org.
Advertisment
Pigs can breathe oxygen via their rectum, so humans probably can too https://t.co/ydHVQijdmN pic.twitter.com/GEYBpme2s7
— New Scientist (@newscientist) May 16, 2021
A respira înseamnă a trăi. Pentru mamifere, respirația implică absorbția oxigenului și eliminarea dioxidului de carbon prin branhii sau plămâni.
Recomandări
Cu toate acestea, unele animale au dezvoltat mecanisme ventilatorii alternative. Este cazul anumitor pești sau păianjeni care pot absorbi oxigen prin anusul lor astfel încât să își asigure supraviețuirea, atunci când cantitatea de oxigen este limitată.
„Rectul are o plasă de vase de sânge fine, ceea ce înseamnă că medicamentele administrate prin anus sunt ușor absorbite în fluxul sanguin”, explică autorul principal al studiului, Ryo Okabe.
„Acest lucru ne-a făcut să ne întrebăm dacă oxigenul ar putea fi, de asemenea, transportat în sânge în același mod. Am folosit modele experimentale de insuficiență respiratorie la șoareci, porci și șobolani pentru a testa două metode: livrarea oxigenului în rect sub formă de gaz și infuzarea unui lichid bogat în oxigen pe aceeași cale”, a spus Okabe.
Echipa a demonstrat că livrarea oxigenului atât sub formă de gaz, cât și sub formă lichidă a fost benefică: nivelurile de oxigenare au crescut, iar supraviețuirea a fost prelungită.
„Pacienților aflați în dificultate respiratorie li se poate asigura aportul de oxigen prin această metodă pentru a reduce efectele negative ale lipsei de oxigen”, arată Takanori Takebe, autor al studiului.
Actuala pandemie a evidențiat nevoia mare de dezvoltare a unor alternative mai puțin invazive, pentru sprijinirea pe termen scurt a funcției respiratorii. Aceste noi descoperiri ale cercetătorilor de la TMDU ar putea deschide calea pentru noi strategii în viitor.
Partenerii noștri