- 53% dintre pacienții care au trecut printr-o formă severă a infecției cu SARS-CoV-2 nu mai au anticorpi după 6 luni de la îmbolnăvire, conform unui studiu Regina Maria.
- 44% dintre persoanele care s-au vindecat de COVID-19 au avut simptome și după vindecare.
- 17% dintre cei care au făcut un test RT-PCR după ce au depășit forma severă a bolii au obținut un rezultat pozitiv, însă studiile spun că persoanele în cauză nu mai sunt contagioase.
Un studiu derulat de Regina Maria, lansat în 2020 în primă fază, revine în 2021 cu partea a doua a cercetării care se referă la prezența anticorpilor la 6 luni de la forma severă a bolii COVID-19.
Advertisment
A doua parte a studiului arată că 53% dintre pacienți nu mai au anticorpi IgG detectabili la 6 luni de la infecție.
Mai mult, cercetarea spune că 44% dintre persoanele care au fost infectate cu SARS-CoV-2 au avut simptome și după vindecare. Printre acestea sunt amintite tusea, oboseala, lipsa gustului și a mirosului, dar și dificultatea respiratorie. Alte simptome pe care le-au observat pacienții după vindecare au fost căderea părului, insomniile și durerile musculare.
Recomandări
Studiul mai arată că 17% dintre persoanele care au făcut un test RT-PCR după ce au depășit forma severă a bolii au obținut un rezultat pozitiv.
Totuși, deși testele COVID de tip RT-PCR au arătat că persoanele în cauză sunt pozitive, studiile spun că acestea nu mai sunt contagioase.
Studiul Regina Maria a fost demarat în august 2020, în București și în Cluj, având la bază folosirea testului de anticorpi IgG anti-Nucleocapsidă.
Faza I a studiului a analizat răspunsul imun la 43-56 de zile de la primirea resultatului pozitiv la testarea RT-PCR.
Faza a II-a a studiului a examinat gradul de protecție după o perioadă de 180 de zile, adică 6 luni, de la depășirea fazei severe a coronavirusului.
53% dintre pacienți nu mai au anticorpi IgG detectabili la 6 luni de la infecție
În această fază au fost testați pacienții care au avt un răspuns imun detectabil la prima testare, pentru a observa evoluția în timp a anticorpilor post COVID.
„Testul serologic implicat folosește chemiluminiscență cu microparticule pentru a detecta prezența anticorpilor de tip IgG specifici infecției cu SARS-CoV-2 – anticorpii IgG anti-Nucleocapsida. Acești anticorpi sunt produși după faza acută a infecției”, a explicat Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA.
Astfel, mai puțin de jumătate dintre pacienții care au luat parte la studiu au mai prezentat anticorpi detectabili după 6 luni de la infecția cu SARS-CoV-2.
44% dintre persoane au prezentate simptome specifice infecției cu SARS-CoV-2 și după vindecare
Cele mai frecvente simptome pe care le-au avut pacienții au fost tusea, oboseala, lipsa gustului și a mirosului, dar și dificultățile respiratorii, căderea părului, durerile musculare și chiar insomnia.
„Persoanele care au trecut prin infecția COVID-19 sunt considerate în continuare pacienți, cazuri care trebuie supravegheate și monitorizate individual, pentru că datele pe care le avem în acest moment, noi și cazuistica internațională, nu permit încă trasarea unor limite certe de siguranță”, a spus Nirvana Georgescu, Quality and Patient Safety Director Regina Maria.
„Fiecare persoană reacționează diferit în lupta cu boala. De aceea, există recomandarea pentru pacienții care au trecut prin infecție să fie monitorizați post COVID”, a adăugat Nirvana Georgescu.
Un număr mare de studii internaționale arată că pacienții care s-au vindecat de COVID-19, dar totuși au un test RT-PCR pozitiv, nu sunt contagioși.
Partenerii noștri