- Un studiu recent a examinat țesutul donat din retina și creierul a 86 de persoane cu diferite grade de declin mental.
- Cercetătorii din studiu au colectat mostre de retină și de țesut cerebral pe parcursul a 14 ani.
- Celulele microgliale au scăzut cu 80% la cei cu probleme cognitive.
„Ochiul este fereastra către creier”, a spus medicul oftalmolog dr. Christine Greer, director de educație medicală la Institutul pentru Boli Neurodegenerative din Boca Raton, Florida. „Puteți vedea direct în sistemul nervos privind în spatele ochiului, spre nervul optic și retină.” Cercetările au explorat modul în care ochiul poate ajuta la diagnosticarea bolii Alzheimer înainte de a începe simptomele. Boala este mult avansată de momentul în care memoria și comportamentul sunt afectate, scrie CNN.
„Boala Alzheimer începe în creier cu decenii înainte de primele simptome de pierdere a memoriei”, a spus dr. Richard Isaacson, un neurolog preventiv al Alzheimer de la Institutul pentru Boli Neurodegenerative.
Dacă medicii sunt capabili să identifice boala în stadiile sale incipiente, oamenii ar putea apoi să facă alegeri sănătoase de viață și să-și controleze „factorii de risc modificabili, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul crescut și diabetul”, a spus Isaacson.
Efectele bolii Alzheimer pe retină
Cât de devreme putem vedea semne de declin cognitiv? Pentru a afla, un studiu recent a examinat țesutul donat din retina și creierul a 86 de persoane cu diferite grade de declin mental.
„Studiul nostru este primul care oferă analize aprofundate ale profilurilor proteinelor și ale efectelor moleculare, celulare și structurale ale bolii Alzheimer în retina umană și modul în care acestea corespund cu modificările creierului și ale funcției cognitive”, a spus autorul principal Maya. Koronyo-Hamaoui, profesor de neurochirurgie și științe biomedicale la Cedars-Sinai din Los Angeles, într-o declarație.
„Aceste modificări ale retinei s-au corelat cu modificări ale unor părți ale creierului numite corteze entorinale și temporale, un centru pentru memorie, navigare și percepția timpului”, a spus Koronyo-Hamaoui.
Cercetătorii din studiu au colectat mostre de retină și de țesut cerebral pe parcursul a 14 ani de la 86 de donatori umani cu boala Alzheimer și afectare cognitivă ușoară. Cercetătorii au comparat apoi eșantioane de la donatori cu funcție cognitivă normală cu cei cu deficiențe cognitive ușoare și cu cei cu boala Alzheimer în stadiu avansat.
Studiul, publicat în februarie în revista Acta Neuropathologica, a constatat creșteri semnificative ale beta-amiloidului, un marker cheie al bolii Alzheimer, atât la persoanele cu Alzheimer, cât și la declinul cognitiv precoce. Celulele microgliale au scăzut cu 80% la cei cu probleme cognitive, arată studiul. Aceste celule sunt responsabile pentru repararea și menținerea altor celule, inclusiv curățarea beta-amiloidului din creier și retină.
„Descoperirile au fost evidente și la persoanele fără simptome cognitive sau cu simptome minime, ceea ce sugerează că aceste noi teste oculare pot fi bine poziționate pentru a ajuta la diagnosticarea precoce.”
Citește și