• Pe măsură ce îmbătrânim, este din ce în ce mai important să ne stimulăm materia cenușie, iar jocurile de rebus au rămas la fel de populare ca întotdeauna.
  • În timp ce în trecut am fi apelat la rebusurile din ziar sau la sudoku, în zilele noastre, mulți dintre noi sunt mai predispuși să pună mâna pe tabletă sau pe telefon pentru un joc Wordle.
  • Cercetările spun că rebusul oferă un antrenament fantastic pentru creier – dar cum se compară cu alte jocuri mai digitale?

Pe măsură ce îmbătrânim, este din ce în ce mai important să ne stimulăm memoria, iar jocurile de rebus au rămas la fel de populare ca întotdeauna. În timp ce în trecut am fi apelat la rebusurile din ziar sau la sudoku, în zilele noastre, mulți dintre noi sunt mai predispuși să pună mâna pe tabletă sau pe telefon pentru un joc Wordle.

Și nu este nimic greșit în asta – pentru că orice lucru care ajută la încetinirea progresiei tulburărilor cognitive este întotdeauna binevenit. Iar această ascensiune a puzzle-urilor bazate pe aplicații este o afacere înfloritoare, cu o industrie a jocurilor pentru creier” care s-a dezvoltat rapid în ultimele două decenii. Datorită culorilor strălucitoare și a premisei simple, nu este greu de înțeles atracția acestor puzzle-uri digitale moderne. Dar umilul și dureros de simplu rebus are încă un loc în inimile noastre – și, mai important, în mințile noastre.

Așa este – cercetările spun că rebusul oferă un antrenament fantastic pentru creier – dar cum se compară cu alte jocuri mai digitale? Exact asta au vrut să afle cercetătorii de la Universitatea Columbia din New York și de la Universitatea Duke din Carolina de Nord. Așa că au colaborat la un studiu, publicat recent în revista NEJM Evidence, informează Healthline. Iar concluziile lor au fost cel puțin surprinzătoare.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Rebusul vs alte jocuri

Este bine cunoscut faptul că deficiența cognitivă ușoară (MCI) crește riscul de Alzheimer. Un studiu a implicat 107 subiecți care prezentau MCI (45 de bărbați, 62 de femei, cu vârste cuprinse între 55 și 95 de ani), vârsta medie fiind de 71 de ani. Tuturor celor care au participat li s-a cerut să vorbească limba engleză, conform cuvintelor încrucișate și altor jocuri de cuvinte testate.

Toți au fost împărțiți la întâmplare în două grupuri; 56 dintre ei urmau să facă rebusuri, în timp ce 51 au luat parte la alte jocuri cognitive. Fiecare grup și-a terminat sarcinile în mod electronic după trei luni de antrenament, cu sesiuni suplimentare de antrenament până la 18 luni mai târziu. Participanții au fost apoi evaluați în privința tulburărilor cognitive și a capacității funcționale. În plus, au fost supuși unei scanări IRM funcționale pentru a le măsura volumul hipocampal” – partea din creier care se ocupă cu stocarea memoriei pe termen lung.

După finalizarea studiului, cercetătorii au observat că jucătorii care au abordat cuvintele încrucișate nu au înregistrat un declin cognitiv la fel de mare ca cei care au jucat celelalte jocuri. De asemenea, scanările RMN au arătat o contracție mai mică a creierului pentru grupul care a făcut rebusuri.

Deci, de ce s-au descurcat mai bine cei care au făcut rebusuri?

Este cu siguranță o descoperire foarte interesantă, dar înseamnă oare că rebusurile sunt cu siguranță mai bune decât alte jocuri pentru a preveni declinul cognitiv?

Stella Panos, neuropsiholog cu sediul în California și director al neuropsihologiei la Pacific Neuroscience Institute, a declarat pentru Healthline: Deși a fost o descoperire surprinzătoare când am citit-o (și pentru autorii înșiși, după cum au remarcat), pot exista și alte motive pentru acest lucru”.

Este posibil ca jocurile pe calculator să fi stimulat, de asemenea, o gamă mai largă de funcții cognitive care, eventual, nu au fost surprinse la fel de bine cu măsurile lor primare de rezultat”, a spus Panos. Dr. Emer MacSweeney, director executiv și neuroradiolog consultant la Re:Cognition Health, a declarat pentru Healthline: Cu cât creierul este mai mult exercitat, cu atât mai bine va putea funcționa. Și cu cât este mai bună calitatea exercițiilor cerebrale, cu atât este posibil ca rezultatul să fie mai eficient”.

Procesul de învățare de noi informații este cel mai important pentru creier. În general, bănuiesc că persoanele care făceau cuvinte încrucișate învățau continuu informații noi, în comparație cu cele care făceau jocuri, exersând aceleași procese sau procese similare în mod repetitiv”, a adăugat MacSweeney.

Rebusurile oferă un excelent antrenament mental, încurajând participanții să caute cuvinte și definiții noi. Este posibil ca alte jocuri să nu fi inspirat învățarea și creșterea creierului în același mod. De asemenea, este posibil ca persoanele care se familiarizează cu jocurile cognitive să experimenteze rezultate diferite.

Primele semne care indică demența

Panos sugerează să soliciți asistență medicală dacă observi orice simptome care indică o deteriorare cognitivă. Acestea pot include uitarea cuvintelor, frazelor sau ideilor atunci când vorbiți, punerea repetată a aceleiași întrebări, durează mai mult timp pentru a finaliza sarcinile obișnuite, sunt prezente schimbări bruște sau inexplicabile în starea de spirit, comportament sau personalitate, rătăcirea lucrurilor prin casă, sau dacă o persoană se pierde sau se simte dezorientat în timp ce merge sau conduce în zone relativ familiare.