• Un studiu publicat de „The BMJ” arată că riscul de infectare cu SARS-CoV-2 crește după vaccinarea cu a doua doză odată cu trecerea timpului
  • Studiul a fost realizat pe 80.057 de adulți cu vârsta medie de 44 de ani
  • Comparativ cu primele 90 de zile de la administrarea dozei a doua, riscul de infectare la toate categoriile de vârstă, a crescut de aproape 3 ori după 180 de zile de la vaccinare.

Un studiu publicat de „The BMJ” a descoperit o creștere treptată a riscului de infectare cu SARS-CoV-2 la 90 de zile de la administrarea celei de-a doua doză a vaccinului Pfizer-BioNTech, scrie Scitechdaily.

Studiul a fost efectuat de Institutul de Cercetare al Leumit Health Services din Israel. Israelul a fost una dintre primele țări care a demarat o campanie de vaccinare la scară largă în decembrie 2020, dar din iunie 2021 cazurile de infectare au început din nou să crească.

Descoperirile arată că vaccinul Pfizer-BioNTech oferă protecție excelentă în primele săptămâni de la administrare, dar sugerează că protecția se diminuează în timp pentru anumite categorii de persoane.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Examinarea timpului care trece de la vaccinare și a riscului de infecție poate furniza date importante legate de nevoia vaccinării cu a treia doză și perioada ideală pentru administrarea acesteia.

Cercetătorii au verificat certificatele a 80.057 de adulți, cu vârsta medie de 44 de ani, care au făcut cel puțin un test PCR la cel puțin trei săptămâni de la vaccinarea cu a doua doză și care nu mai fuseseră depistați pozitiv cu COVID-19 înainte.

Dintre cei 80.057 de participanți, 7.973 (9,6%) au testat pozitiv. Aceștia au fost apoi comparați cu grupuri de control negative din aceleași categorii de vârstă și etnie care s-au testat negativ în aceeași săptămână.

Rata rezultatelor pozitive a crescut odată cu trecerea timpului de la administrarea celei de-a doua doze. De exemplu, la toate categoriile de vârstă 1,3% dintre participanți au testat pozitiv la 21-89 de zile de la a doua doză, dar a crescut la 2,4% după 90-119 zile; 4,6% după 120-149 de zile; 10,3% după 150-179 de zile și 15,5% după 180 de zile sau mai mult.

Iar după ce au fost luați în considerare alți factori care ar fi putut influența rezultatul, cercetătorii au descoperit un risc crescut seminificativ de infecție pe măsură ce a trecut timpul de la a doua doză.

Comparativ cu primele 90 de zile de la administrarea dozei a doua, riscul de infectare la toate categoriile de vârstă a crescut de 2,37 de ori după 90-119 zile; de 2,66 de ori după 120-149 de zile; de 2,82 de ori după 150-179 de zile și de 2,82 de ori după 180 de zile sau mai mult.

Cercetătorii recunosc că interpretarea studiului lor este limitată de diverși factori precum dimensiunile casei în care trăiesc persoanele pe care a fost efectuat studiul, densitatea populației sau tulpina virusului.

Totuși, ei sunt de părere că datele obținute sunt complete, astfel au concluzionat că indivizii care au fost vaccinați cu două doze din vaccinul Pfizer-BioNTech sunt mai expuși cu trecerea timpului, iar riscul de infectare crește progresiv în comparație cu primele 90 de zile de la administrarea doizei a doua.