- Suprafețele umede, inclusiv mâinile, oferă un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor precum E.coli.
- Cel puțin 85 % din toți microbii care se transmit prin intermediul oamenilor au loc prin intermediul mâinilor umede, după cum ilustrează studiile inițiale.
Suprafețele umede, printre care se numără și mâinile, oferă un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor precum E.coli, explică Dr. David Webber, microbiolog la Colegiul Universitar din Swansea. Unele tipuri de E. coli pot provoca diaree, în timp ce altele provoacă infecții ale tractului urinar, boli respiratorii și pneumonie.
Cel puțin 85% din toți microbii care se transmit de la oameni au loc prin intermediul mâinilor umede, după cum ilustrează studiile inițiale. Potrivit doctorului Webber, epidemia de coronavirus a dus la o mai mare atenție acordată modului adecvat de spălare a mâinilor, inclusiv la orientările de sănătate publică publicate de Organizația Mondială a Sănătății). Dar când vine vorba de uscarea mâinilor, care este la fel de importantă în protejarea bunăstării, nu există nicio indicație privind procedurile adecvate pentru a o face, notează Dr. Webber.
„Suprafețele umede, inclusiv mâinile, permit bacteriilor să se dezvolte”, explică el. Studiul a demonstrat că transmiterea bacteriilor este direct legată de eficiența și de timpul necesar pentru uscarea mâinilor. Pe măsură ce apa este ștearsă, s-a constatat că transferul de bacterii scade lent.
Microbiologul a elaborat o listă de opt metode populare aplicate de oameni pentru a-și usca mâinile la nivel global. Lista este ierarhizată de la cea mai bună metodă de uscare a mâinilor până la cea mai proastă din partea de jos, ceea ce echivalează cu a nu se spăla deloc pe mâini: