- Studiul de fază 2, publicat joi în revista medicală The Lancet, a analizat siguranța și eficacitatea a șapte vaccinuri administrate după două doze inițiale de vaccin Oxford-AstraZeneca sau Pfizer-BioNTech.
- Toate cele șapte vaccinuri au întărit imunitatea atunci când au fost administrate la 10 până la 12 săptămâni după două doze de vaccin Oxford-AstraZeneca, a constatat studiul.
- Toate vaccinurile, cu excepția celui de la Valneva, au sporit imunitatea la participanții ale căror două doze inițiale au fost vaccinul Pfizer-BioNTech, au spus cercetătorii.
Șase vaccinuri diferite împotriva Covid-19 sunt sigure și eficiente atunci când sunt utilizate ca doze de rapel, a constatat un studiu din Marea Britanie.
Vaccinurile incluse în studiu au fost cele produse de Oxford-AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Novavax, Johnson & Johnson, Moderna, Valneva și Curevac.
Studiul, care a implicat 2.878 de adulți cu vârsta peste 30 de ani, a constatat că niciunul dintre cele șapte vaccinuri nu prezintă probleme de siguranță. Oboseala, durerile de cap și durerea la locul injectării au fost cele mai frecvente efecte secundare și au fost raportate mai ales la persoanele mai tinere.
Un total de 912 de participanți au experimentat evenimente adverse în urma injecției lor de rapel, 24 de evenimente severe fiind raportate în timpul studiului.
Participanții erau „în stare bună de sănătate”, au spus autorii studiului și au fost recrutați pentru a participa din 18 locații diferite din Marea Britanie. Aproximativ jumătate au primit două doze de vaccin Oxford-AstraZeneca, restul fiind vaccinat cu vaccinul Pfizer-BioNTech.
Aproximativ jumătate dintre participanții la studiu aveau peste 70 de ani. Unii indivizi au fost incluși într-un grup de control și au primit un vaccin meningococic ca placebo.