• Un studiu Advent Health Research Institute spune că trei cești de cafea pe zi pot accelera declinul cognitiv.
  • Consumul excesiv de cafea poate crește riscul de probleme de memorie.
  • Andreea Pavel: „Consumul moderat de cafea este asociat cu reducerea riscului de boli neurodegenerative, cum ar fi Parkinson, infarctul sau Alzheimer”

Un nou studiu sugerează că trei cești de cafea pe zi ar putea accelera declinul cognitiv. Cercetătorii de la Advent Health Research Institute, Orlando, aduc în discuție riscuri majore pentru sănătatea mintală.


Andreea Pavel, nutriționist-dietetician, spune că într-o zi, maximul recomandat este de 400 mg de cafeină. „Eu recomand una-două cești de cafea pe zi, preferabil în cea mai simplă formă, cum ar fi cafea neagră sau cappuccino cu cât mai puțin zahăr”, spune Andreea Pavel.

Andreea Pavel: „Consumul moderat de cafea este asociat cu reducerea riscului de boli neurodegenerative, cum ar fi Parkinson, infarctul sau Alzheimer, datorită efectelor sale antioxidante și antiinflamatorii. De asemenea, cafeaua poate îmbunătăți performanța fizică, reduce percepția durerii și a oboselii.”

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

„Consumul excesiv de cafeină poate provoca agitație, insomnie și anxietate, iar în timp poate duce la alte probleme mentale. De asemenea, consumul ridicat poate avea efecte cardiovasculare negative, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale și reducerea sensibilității la insulină, agravând controlul glicemiei, insulinorezistența și diabetul. Un consum ridicat poate crește și riscul de osteoporoză și fracturi prin afectarea echilibrului calciului”, a spus Andreea Pavel, la Aleph News.

Cum poți reduce consumul de cafea

Andreea Pavel: „O dietă sănătoasă, echilibrată și variată ne poate furniza energia necesară pentru o stare de bine. Aceasta poate fi susținută prin exerciții fizice regulate, odihnă suficientă și gestionarea stresului. De asemenea, lipsa hidratării poate influența oboseala și crește nevoia de a consuma cafea. Într-un context social, putem înlocui cafeaua cu ceai, care conține teină, asemănătoare cafeinei, sau cu limonadă fără zahăr sau sucuri de fructe.”

Citește și