• Vârsta fizică a oamenilor ar putea fi prezisă prin analiza metaboliților din sângele lor.
  • Cercetătorii au studiat datele a 168 de metaboliți din sângele a 110.780 de participanți.
  • Autorii au ajuns la concluzia că persoanele cu probleme de sănătate mintală au prezentat o rundă de metaboliți mai veche decât vârsta lor reală.

Un studiu recent a arătat că bolile mintale nu au doar efecte psihologice, ci și fizice. Autorii sunt de părere că tulburările psihice fac ca o persoană să îmbătrânească mai repede, scrie The News.

Studiul, care a fost prezentat la Congresul European de Psihiatrie 2023 de la Paris, sugerează că persoanele care au un istoric de tulburări mintale, adică le-au experimentat pentru o perioadă lungă de timp, inclusiv depresie și anxietate, au markeri din sânge care dezvăluie că organismul lor este mai bătrân decât ar trebui să fie.

Descoperirile ne ajută să înțelegem de ce persoanele cu tulburări psihice au o viață mai scurtă în comparație cu persoanele sănătoase. Cercetătorii au studiat datele a 168 de metaboliți din sângele a 110.780 de participanți la UK Biobank. Profesorii de la King’s College din Londra, Julian Mutz, PhD, și Cathryn Lewis, PhD, au analizat 168 de metaboliți din sânge cu ajutorul platformei Nightingale Health Platform. Apoi, au asociat aceste date cu istoricul tulburărilor psihice.

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
FAC BAIE DE MULȚIME
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII
EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES

Autorii au ajuns la concluzia că persoanele cu probleme de sănătate mintală au prezentat o rundă de metaboliți mai veche decât vârsta lor reală.

Mutz a declarat că vârsta fizică a oamenilor ar putea fi prezisă prin analiza metaboliților din sângele lor.

Am descoperit că, în medie, cei care au avut un istoric de boli mintale de-a lungul vieții aveau un profil de metaboliți care implica faptul că erau mai în vârstă decât vârsta lor reală. De exemplu, persoanele cu tulburare bipolară aveau markeri din sânge care indicau că erau cu aproximativ 2 ani mai în vârstă decât vârsta lor cronologică”, a declarat Mutz, citat de Health News.

Rezultatele pot fi explicate prin faptul că problemele de sănătate mintală cauzează complicații fizice. Pacienții cu probleme de sănătate mintală suferă de un risc crescut de anumite probleme de sănătate, probleme de somn și probleme cu apetitul.

Un alt studiu din 2019 a arătat că cei cu tulburări mentale au o durată de viață mai scurtă. Aceștia au constatat o reducere de zece ani pentru bărbați și de șapte ani pentru femei.

Dacă putem folosi acești markeri pentru a urmări îmbătrânirea biologică, acest lucru ar putea schimba modul în care monitorizăm sănătatea fizică a persoanelor cu boli psihice și modul în care evaluăm eficacitatea intervențiilor menite să îmbunătățească sănătatea fizică”, a adăugat Mutz.

Citește și: