• Acest lucru poate începe să interfereze cu viața personală a oamenilor, lăsându-i să se simtă neputincioși și angoasați în legătură cu evenimentele globale.
  • Adesea, acești oameni erau atât de implicați personal în știri încât evenimentele curente le dominau gândurile, le întrerupeau timpul petrecut cu familia și prietenii.
  • Pentru studiu, echipa a analizat datele unui sondaj online efectuat pe 1.100 de adulți americani.

A fi la curent cu ultimele știri poate fi foarte rău pentru sănătate, potrivit unui nou studiu. Cercetătorii de la Texas Tech University au descoperit că americanii care urmăresc știrile în mod obsesiv sunt mai predispuși să sufere de probleme de sănătate fizică și mentală, inclusiv de anxietate și stres.

Cei care verifică în mod constant ultimele titluri ale ziarelor ajung să aibă o stare de rău fizic semnificativ mai mare decât cei care se conectează mai rar, potrivit rezultatelor. Echipa adaugă că faptul de a fi mereu la curent cu cele mai recente evoluții poate duce la un cerc vicios în care oamenii verifică mereu pentru mai multe actualizări, în loc să se deconecteze după o lectură rapidă. Acest lucru poate începe să interfereze cu viața personală a oamenilor, lăsându-i să se simtă neputincioși și angoasați în legătură cu evenimentele globale, inclusiv pandemia, războiul din Ucraina și schimbările climatice.

Faptul că sunt martori la desfășurarea acestor evenimente în știri poate determina o stare de alertă constantă la unii oameni, dând un impuls puternic motivelor lor de supraveghere și făcând ca lumea să pară un loc întunecat și periculos, spune Bryan McLaughlin, profesor asociat de publicitate la Colegiul de Media și Comunicare de la Texas Tech University, într-un comunicat de presă.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”

1 din 6 au o dependență de știri problematică

Autorii studiului au constatat că 16,5% dintre participanții la experimentul lor au prezentat semne de consum de știri sever problematic. Asta însemna că adesea erau atât de implicați personal în știri încât evenimentele curente le dominau gândurile, le întrerupeau timpul petrecut cu familia și prietenii, făceau dificilă concentrarea la școală sau la muncă și contribuiau la neliniște și incapacitatea de a dormi.

Deși ne dorim ca oamenii să rămână implicați în știri, este important ca aceștia să aibă o relație mai sănătoasă cu știrile”, continuă McLaughlin. În cele mai multe cazuri, tratamentul pentru dependențe și comportamente compulsive se axează pe încetarea completă a comportamentului problematic, deoarece poate fi dificil de realizat comportamentul cu moderație. Dependenții de știri au fost semnificativ mai predispuși să aibă o sănătate fizică și mentală precară decât cei care erau mai puțin obsedați de știri – chiar și după ce au controlat datele demografice, trăsăturile de personalitate și utilizarea generală a știrilor.

Pentru studiu, echipa a analizat datele unui sondaj online efectuat pe 1.100 de adulți americani. Cercetătorii i-au întrebat pe americani în ce măsură au fost de acord cu afirmații precum devin atât de absorbit de știri încât uit de lumea din jurul meu, mintea mea este frecvent ocupată de gânduri despre știri, mi-e greu să mă opresc din citit sau vizionat știri și adesea nu sunt atent la școală sau la serviciu pentru că citesc sau mă uit la știri.

Respondenții au fost, de asemenea, întrebați despre cât de des au experimentat sentimente de stres și anxietate, precum și afecțiuni fizice, cum ar fi oboseala, durerile fizice, lipsa de concentrare și probleme intestinale.

Aproape trei sferturi (73,6%) dintre cei care au înregistrat niveluri severe de consum problematic de știri s-au confruntat cu o stare de rău psihic destul de mult sau foarte mult, comparativ cu doar opt procente din totalul participanților. Studiul a constatat, de asemenea, că mai mult de trei din cinci (61%) dependenți de știri au experimentat o stare de rău fizic destul de mult sau foarte mult, în comparație cu doar șase procente dintre toți ceilalți.