• Vaccinul AstraZeneca are o eficacitate de doar 10% împotriva tulpinii sud-africane, arată un studiu
  • Oamenii de știință care au efectuat studiul au declarat că vaccinul a arătat foarte puțină protecție împotriva infecțiilor ușoare și moderate
  • Africa de Sud a oprit vaccinarea cu serul AstraZeneca

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca în colbaorare cu Oxford oferă doar 10% eficiență împotriva variantei sud-africane de coronavirus, arată studiile, conform The Guardian.

Oamenii de știință care au efectuat studiul au declarat că vaccinul a arătat foarte puțină protecție împotriva infecțiilor ușoare și moderate. Aceștia și-au exprimat speranța că, în teorie, va oferi în continuare protecție semnificativ mai mare împotriva infecțiilor mai grave.

Africa de Sud a oprit vaccinarea cu serul AstraZeneca, iar un responsabil din cadrul Ministerului Sănătății din Marea Britanie a indicat că ar putea fi necesear să se administreze un vaccin anti-Covid anual.

Recomandări

SECURITATE LA MAREA NEAGRĂ
RUȘII JEFUIESC ÎN KURSK
AȘA, XI?
FLORENȚA COMBATE TURISMUL
TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE
DIAVOLUL SE ÎMBRACĂ DE LA PRAGA

Ce au urmărit cercetătorii?

Profesorul Shabir Madhi de la Universitatea din Witwatersrand, care a condus studiul, a spus că, deși studiul a fost efectuat la scară mic, acesta a fost conceput să determine dacă vaccinul are o eficacitate de cel puțin 60% împotriva Covid-19, indiferent de gradul de severitate al infecției.

„Ceea ce ne spune studiul, de fapt, este că într-o grupă de vârstă relativ tânără, cu o prevalență foarte scăzută la morbidități, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul, vaccinul nu oferă protecție împotriva infecțiilor ușoare până la moderate”, a declarat Shabir Madhi.

El a spus că eficacitatea vaccinului împotriva formelor grave ale bolii ar putea fi dedusă pe baza rezultatelor vaccinului Johnson & Johnson, care utilizează o „tehnologie similară”. „Extrapolându-se de la acesta, există încă unele speranțe că vaccinul AstraZeneca ar putea să funcționeze la fel de bine ca vaccinul Johnson & Johnson, pe o altă categorie, care prezintă riscuri”, a spus el.

Profesorul Shabir Madhi a adăugat că studiile de laborator ar putea dezvălui că nu doar anticorpii sunt eficienți în protejarea împotriva bolilor severe, ci și celulele T. În ceea ce privește problema întârzierii celei de-a doua doze, el a spus că eficacitatea vaccinului AstraZeneca după o singură doză a fost de 75%. Însă, aceste rezultate au fost înregistrate înainte ca varianta sud-africană să apară.

Ultimele știri îngrijorează autoritățile, care se gândesc că vaccinurile disponibile acum se vor dovedi ineficiente în fața noilor tulpini. Producătorii lucrează deja la noi versiuni care să ofere protecție împotriva mutațiilor.