• Varianta B.1.1.7 a fost detectată pentru prima dată în Marea Britanie în septembrie 2020 și de atunci a fost găsită în peste 100 de țări.
  • Oamenii de știință din Marea Britanie spun că tulpina britanică este cu aproximativ 40% -70% mai transmisibilă.
  • În studiul din Marea Britanie, publicat în British Medical Journal miercuri, infecția cu noua variantă a dus la 227 de decese într-un eșantion de 54.906 pacienți cu COVID-19.

O variantă extrem de infecțioasă a COVID-19 care s-a răspândit în întreaga lume de când a fost descoperită pentru prima dată în Marea Britanie la sfârșitul anului trecut este de 30% pâna la 100% mai mortală decât tulpinile anterioare, au spus cercetătorii miercuri.

Într-un studiu care a comparat ratele de deces în rândul persoanelor din Marea Britanie infectate cu noua variantă SARS-CoV-2, cunoscută sub numele de B.1.1.7, cu persoanele infectate cu alte tulpini, oamenii de știință au spus că noua variantă are o mortalitate „semnificativ mai mare”.

Varianta B.1.1.7 a fost detectată pentru prima dată în Marea Britanie în septembrie 2020 și de atunci a fost găsită în peste 100 de țări.

Recomandări

SECURITATE LA MAREA NEAGRĂ
RUȘII JEFUIESC ÎN KURSK
AȘA, XI?
FLORENȚA COMBATE TURISMUL
TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE
DIAVOLUL SE ÎMBRACĂ DE LA PRAGA

Are 23 de mutații în codul său genetic – un număr relativ mare de modificări – și unele dintre acestea au făcut-o mult mai capabilă să se răspândească. Oamenii de știință din Marea Britanie spun că este cu aproximativ 40% -70% mai transmisibil decât variantele de coronavirus circulante dominante anterior.

În studiul din Marea Britanie, publicat în British Medical Journal miercuri, infecția cu noua variantă a dus la 227 de decese într-un eșantion de 54.906 pacienți cu COVID-19, comparativ cu 141 dintre același număr de pacienți infectați cu alte variante.

Studiul arată că transmisibilitatea mai mare a tulpinii Kent a însemnat că mai multe persoane care anterior ar fi fost considerate cu risc scăzut au fost spitalizate cu varianta mai nouă. 

„Împreună cu capacitatea sa de a se răspândi rapid, acest lucru face din B.1.1.7 o amenințare care ar trebui luată în serios”, a spus Robert Challen, cercetător la Universitatea Exeter care a condus cercetarea.

Leon Danon, autor principal al studiului de la Universitatea din Bristol, a declarat: „Ne-am concentrat analiza asupra cazurilor care au avut loc între noiembrie 2020 și ianuarie 2021, când atât variantele vechi, cât și noua variantă erau prezente în Marea Britanie. Aceasta a însemnat că am reușit să maximizăm numărul de „potriviri” și să reducem impactul altor interferente. Analizele ulterioare ne-au confirmat rezultatele.  

SARS-CoV-2 pare capabil să mute rapid și există o îngrijorare reală că vor apărea alte variante cu rezistență la vaccinurile lansate rapid. Monitorizarea noilor variante pe măsură ce apar, măsurarea caracteristicilor acestora și acționarea adecvată trebuie să fie o parte cheie a răspunsului la sănătatea publică în viitor.”  

Ellen Brooks-Pollock de la Universitatea din Bristol a adaugat: „Am fost norocosi că mutația s-a întâmplat într-o parte a genomului acoperită de testele de rutină. Viitoarele mutații ar putea să apară și să se răspândească fără control”.