• Pierderea vederii odată cu înaintarea în vârstă „poate fi un semn de avertizare a bolilor de inimă”, susține un studiu de specialitate.
  • Degenerescența maculară legată de vârstă (AMD) are o legătură cu afecțiunile cardiovasculare care pot duce la un stop cardiac.
  • Descoperirile oferă speranța că medicii oftalmologi ar putea depista această boală și, în cele din urmă, ar putea preveni stopurile cardiace în rândul celor afectați.

Pierderea vederii odată cu înaintarea în vârstă „poate fi un semn de avertizare a bolilor de inimă”, susține un studiu de specialitate. Degenerescența maculară legată de vârstă (AMD) are o legătură cu afecțiunile cardiovasculare care pot duce la un stop cardiac. Descoperirile oferă speranța că medicii oftalmologi ar putea depista această boală și, în cele din urmă, ar putea preveni stopurile cardiace în rândul celor afectați.

Profesorul Theodore Smith de la Mount Sinai School of Medicine din New York a declarat: „Pentru prima dată, am reușit să facem legătura între anumite boli cardiovasculare cu risc ridicat și o formă specifică de AMD, cea cu depozite drusenoide subretiniene”.

Cunoscute sub numele de SDD, depozitele constau în lipide grase care se formează sub celulele sensibile la lumină ale retinei din partea din spate a ochiului și sunt asociate cu pierderea vederii. Detectarea depozitelor este dificilă, deoarece necesită scanări imagistice de înaltă tehnologie. Profesorul Smith a declarat că alimentarea cu sânge a ochiului este redusă de leziuni cardiace „sau de o arteră a gâtului blocată care împiedică direct fluxul sanguin către ochi”.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

El a adăugat: „O alimentarea deficitară cu sânge poate cauza daune oricărei părți a corpului, iar în cazul acestor boli specifice, retina distrusă și SDD-urile rămase sunt acele daune. Afectarea retinei înseamnă pierderea vederii și poate duce la orbire”.

Degenerescența maculară legată de vârstă este principala cauză a orbirii la persoanele de peste 65 de ani și provoacă deteriorarea zonei centrale a retinei, care se numește macula. Aceasta este partea care este responsabilă pentru citire și pentru vederea la volan. Depozitele conțin colesterol și nu există niciun tratament cunoscut pentru a le aborda.

Au fost analizați aproximativ 200 de pacienți cu AMD care sufereau de boli cardiovasculare grave și de accident vascular cerebral și aveau de nouă ori mai multe șanse de a avea depozite. Co-autorul Dr. Richard Rosen a declarat: „Această lucrare demonstrează faptul că oftalmologii pot fi primii medici care detectează boala sistemică, în special la pacienții fără simptome evidente.

„Detectarea SDD-urilor în retină ar trebui să declanșeze o trimitere la medicul de familie al individului, mai ales dacă nu a fost implicat nici un cardiolog anterior. Acest lucru ar putea preveni un atac de cord care să pună în pericol viața.”

Se estimează că aproximativ 40.000 de britanici în fiecare an dezvoltă AMD, care afectează viața de zi cu zi și poate avea un impact uriaș asupra celor afectați. Dr. Jagat Narula, de la Școala Mount Sinai din SUA, a îndemnat la o mai mare colaborare medicală și la mai multe studii care, în opinia sa, le-ar permite medicilor „să afle ce pacienți cu afecțiuni vasculare ar trebui să fie trimiși pentru depistarea și prevenirea bolii care provoacă orbirea”.

The Mirror a relatat luna trecută că veterana actriță britanică Dame Judi Dench a dezvoltat degenerescență maculară de cel puțin un deceniu. După ce și-a dezvăluit pentru prima dată diagnosticul în 2012, starul James Bond a recunoscut mai recent că această afecțiune a vederii îi afectează cu adevărat capacitatea de a fi independent.